Нов скандал във видинската болница. Лекар опита да оперира възрастна жена заради счупване, без тя да има такова. Само бързата реакция на сина й предотвратила ненужната интервенция. Лекарска некомпетентност или финансови мотиви са в основата на скандалния случай?

76-годишната Добринка Антонова от Видин претърпява инцидент на 24 януари. Подхлъзва се и пада на тротоара. Изпитва болка и е откарана във видинската болница. Правят й рентгенова снимка.

Случката от първо лице

„Закараха ме в отделение „Травматология“, дежурен беше доктор Цолов. Той разгледа внимателно снимката от рентгена и каза, че има травма на шийката на тазобедрената става и ще се наложи операция.

Тя щяла да струва 1068 лева, като това е цената на имплантите, които трябвало да се вложат. Преспах в болницата. На визитацията сутринта доктор Цолов попита какво става, ще се внесат ли парите за операцията.

Отговорих, че синът ми пътува за Видин и ще ги внесе. Аз наистина смятах, че ще ме оперират във Видин” разказва потърпевшата жена.

Когато синът ѝ, живеещ в София, пристига във Видин, разбира, че майка му е подготвена за операция. Изготвена е и предоперативна епикриза с диагноза счупване на бедрената кост.

Чакат само него – да заплати 1068 лева на касата, преди да започнат. Това и телефонен разговор от предишната вечер с д-р Цолов обаче го карат да се усъмни, че има нещо нередно.

Реакцията на лекарите

„Направи ми впечатление, че изглежда много настоятелен, сякаш тази операция трябва да се случи на секундата едва ли не. Стана ми странно защо така ме агитира. Нещо много ме усъмни. Докторът каза, че трябва авансово да бъдат внесени 1068 лева.”, спомня си синът на Добринка – Петър Антонов.

Той отказва операцията и на момента с частна линейка откарва майка си в София, в болница „Пирогов”.

„Там установиха, че няма никакво счупване на тазобедрената кост. По-късно видяха снимката от Видин, аз показах сниманата от мен диагноза и приемащият в "Пирогов" просто се изсмя, разтвори ръце и каза: „Видин“, разказва Петър.

Потърсихме още един специалист. Шефът на рентгенологията в столичната „Александровска” болница. Показахме му двете рентгенови снимки.

„Аз не виждам счупване. Не виждам причина да се прави операция, при положение че няма счупване на костта”, категоричен е доц. Мартин Крупев, началник на клиника „Образна диагностика“ в УМБАЛ „Александровска“.

Отправихме се към Видин, за да потърсим доктор Цолов. Той призна, че е гледал рентгеновата снимка. Заяви, че рентгенологът, който я разчел, установил счупването. Екипът ни провери и установи, че в болницата не работи такъв рентгенолог.