През годините фън шуй се развива като доста по-задълбочен метод за строене на къщи и бизнес сгради, издигане на храмове, определяне на размера на мебелите и избор на материалите и цветовете.

Архитектурата и вътрешният дизайн могат да бъдат смятани за съвременната проява на фън шуй, тъй като общата цел е да се подобри и оптимизира пространството.

Във фън шуй се развиват различни школи и днес съществуват няколко различни системи: форма или земя; системата на компаса (изток/запад), Деветте плуващи звезди; Четирите колони на съдбата и други.

Школата на формите се фокусира върху формите на нещата и предметите и обкръжаващите ги земни маси. Системата на компаса и асоциираните с нея методи често е наричана класически фън шуй.

Тази система използва сложен компас, наречен Луо Пан, за да се определят позициите за сядане и разположението на предметите в пространството. Прилагат се сложни изчисления, за да може да се каже как мястото, което обитавате, ви съответства.

Класическия фън шуй заимства силно от И-чинг триграмите, ин и ян и четвъртото измерение – времето. То е особено важно. Светът е динамично място и се променя постоянно. Следователно ние, които живеем в него, трябва да правим същото.

Едно фън шуй приложение днес трябва да има отношение към времето. Това е нещо подобно на преминаващите планети, които могат да окажат въздействие върху живота ни.

Склонността на членовете на западните общества към това да прочетат една книга и да се обявят за експерти в областта води до появата на различни краткотрайни явления във фън шуй.

Огромното излишество от книги за фън шуй, някои от които очевидно си противоречат, е довело до объркването на много хора. Всички школи във фън шуй неминуемо ще доведат до положителни резултати, тъй като това да правиш нещо почти винаги е по-добро от това да не правиш нищо.

Истинският въпрос е каква е истинската ефикасност на тези действия и това ли е правилното за вас решение. Фън шуй не е магическото хапче за мързеливите хора. Като всичко, което е ценно и си струва, то изисква и практическо приложение, за да може да доведе до успешни резултати.

"Например една моя клиентка не се вписваше в течението, в което искаше. Тя ме попита дали мога да дойда и да ѝ дам съвет с окачането на кристали, които да помогнат. Когато пристигнах на мястото, аз пропуснах къщата, защото там нямаше знак и входът бе закрит. И сто кристала не биха помогнали, освен ако не бъдат закачени извън къщата, за да могат да обозначат мястото! Вгледайте се първо в очевидното, преди да търсите транценденталното", съветва Ола Мара Кук, бизнес консултант и професионален интериорен дизайнер.

Тя разказва още: "Астрологията е в живота ми още от самото ми раждане. Най-добрата приятелка на баба ми беше астролог. Тя бе строга двойна Дева и аз се ръководех от това, което казваше, когато бях малка. Тя ми даваше древни книги по астрология и аз ги изучавах. С огромно изумление разбрах, че не всеки изучава или вярва в астрологията.

Бога ми, някои хора дори ме наричаха суеверна! Аз така и не се отказах да изучавам астрология и да се посвещавам на темата, но заниманията ми бяха повече за развлечение. Едва след задълбоченото ми проучване и изучаване на фън шуй, аз отново започнах да разбирам и разучавам астрологията по-пълно и цялостно. "