В петък, 31 януари, излезе информация, че пуснатият за международно издирване Васил Божков, е бил арестуван в Обединените арабски емирства, а в неделя, 2 февруари, главният прокурор Иван Гешев потвърди, че арестът е факт.

Има официално потвърждение от страна на Обединените арабски емирства за ареста на Васил Божков и други две обвинени лица“, бяха думите на главния прокурор Гешев.

Той добави, че предстои да бъдат изпратени нужните документи за екстрадиция, като ще се следва официалната процедура, която се прилага и в други подобни случаи.

„Правили сме го досега и за Цветан Василев, и за Арабаджиеви, и за Баневи, и за Димитър Желязков. Действаме по същия начин и виждате резултатите“, поясни главният прокурор.

Божков не е бил сам, с него е и собственикът на „Левски“

Един от другите двама задържани е Георги Попов, който поне на хартия е мажоритарен собственик на ФК „Левски“.

Задържането на Попов е официално потвърдено за българските власти от страна на колегите им в ОАЕ.

Георги Попов, който притежава близо 85% от акциите на „Левски“, също беше официално обявен за издирване, заедно с Васил Божков.

Попов се смята за един от най-приближените хора до Божков. Към момента не се съобщава идентичността на третото задържано лице.

Припомняме, че преди да го обяви за общодържавно, а впоследствие и за международно издирване, Прокуратурата повдигна цели 7 обвинения на Васил Божков:

  • За ръководене на организирана престъпна група;
  • За принуда;
  • За изнудване;
  • За опит за подкуп на длъжностно лице;
  • За подбудителство на престъпление по служба;
  • За престъпление по служба.

Последното за момента не се съобщава. Само преди дни в национален ефир собственикът на „Efbet” Цветомир Найденов обвини Васил Божков, че е сериен изнасилвач и че е насилил стотици жени.

Гешев засегна и темата с президента Румен Радев

По време на брифинга си пред журналисти във Варна, Иван Гешев засегна и темата с обвинението към президента на републиката Румен Радев, като поясни, че към момента последният не се разследва.

„Няма разследване около президента в момента. Главният прокурор беше сезиран от наблюдаващия прокурор, според който има нарушение на чл. 103 от Конституцията, и аз питам Конституционния съд. Какво трябва да направя аз с това дело – да го изтрия, да го унищожа? Постъпих по единствения възможен начин – да сезирам КС“, бяха думите на главния прокурор.

Гешев добави още, че „няма лично отношение и не се водят лични битки, а битката е за спазване на закона. Защитни тези може да има всякакви от хората, които евентуално са нарушили закона“.