Близо 3 години и половина след проведения на 23 юни 2016 година съдбоносен референдум за излизане на Обединеното кралство от структурите на Европейския съюз, днес, 31 януари 2020 година, Брекзит става факт!

Някои определят това решение на Великобритания като най-мащабната ѝ промяна от края на Втората световна война през 1945 година, когато бившата империя загуби почти всички свои колонии и световното си господство.

Час преди полунощ, точно в 23:00 часа британско време, Островът ще напусне съюза, към който се присъедини през 1973 година, преминавайки към така наречения „преходен период“, през който ще запази част от елементите си на членството, докато бъде постигнато споразумение за бъдещите отношения между кралството и ЕС.

Какво очаква Великобритания през преходния период

На 1 февруари 2020 година формално Великобритания вече няма да е част от Европейския съюз, но на практика ще продължи да спазва правилата и регулациите на Брюксел, както и членския си внос, до края на преходния период, който завършва на 31 декември 2020 година.

Като последствие от раздялата Евросъюзът ще загуби 15% от икономиката си, най-голямата държава отделяща пари за отбрана, както и световната финансова столица Лондон. За Великобритания този „развод“ ще очертае бъдещето ѝ във финансов аспект.

В рамките на преходния период се очаква Обединеното кралство и ЕС да договорят взаимните си отношения от тук нататък, най-вече в търговски и икономически аспект. Евросюзът ще третира Великобритания като близък приятел и съюзник, по подобие на страни като Канада, Швейцария и Норвегия.

Някои политици вече изразиха притесненията си относно преходния период – според тях той няма да е достатъчен, за да се постигне ефективно споразумение между Блока и Обединеното кралство.

Брекзит – нови възможности или грешно решение?

За 21:00 часа местно време в столицата Лондон е насрочено празненство, с което да се отбележи излизането на Великобритания от ЕС.

Очаква се премиерът Борис Джонсън да отправи телевизионно обръщение към нацията, с което да ги поздрави за успешния Брекзит и за „началото на една нова епоха“.

За привържениците на Брекзит напускането е бленуван „Ден на независимостта“, с който Обединеното кралство най-накрая ще се отърве от това, което те наричат „обречен германски проект, който проваля своето близо 500-милионно население“.

Но смисълът на Брекзит винаги беше много повече от Европа. Референдумът от 2016 година разкри една разделена и търсеща себе си във всичко от теми като напускането и имиграцията до бившата империя и модерната британственост нация.

Брекзит разкри и вътрешните усещания в самото Обединено кралство – вотът ясно показа разделението между четирите държави Англия, Уелс, Шотландия и Северна Ирландия.

Шотландия и до ден днешен търси начин да организира нов референдум за независимост, след като огромна част от населението ѝ гласува против напускането на ЕС през 2016 година.

Премиерът Борис Джонсън, който беше и едно от водещите лица по време на кампанията за Брекзит през 2016 година, усилено афишира ползите от напускането на ЕС и обещава „светло бъдеще“ за цялото кралство.

В следващите десетилетия ще имаме възможност да видим дали е бил прав или това е просто политическо послание целящо обединение в едно крайно разделено кралство. Едно е сигурно – историята ще даде най-обективна оценка на правотата на Брекзит.