Леталният китайски коронавирус продължава да се разпространява, а смъртността достигна внушителните 170 души. 7711 пък са хората, при които е потвърдена заразата с коронавирус, пише Vesti.bg.

Най-новата информация е за потвърден случай на заразен в Тибет, с което вече официално новият коронавирус достигна до всички райони на континентален Китай.

Освен Китай, в още 16 държави по света има потвърдени случаи на заразата, сред които САЩ, Япония, Франция, Германия и Виетнам.

СЗО заседава днес, обмисля дали да обяви извънредно положение

Световната здравна организация (СЗО) ще заседава извънредно в четвъртък, като основна тема на разговорите ще бъде дали китайският коронавирус представлява глобална заплаха и дали трябва да бъде обявено извънредно положение.

„В последните няколко дни разпространението на вируса, особено в някои страни, особено в предаването му от човек на човек, ни тревожи. Въпреки че броят на заболелите извън Китай все още е сравнително малък, те имат потенциал за много по-голямо огнище“, заяви вчера генералният директор на организацията Тедрос Адханом Гебрейес, визирайки Германия, Япония и Виетнам.

Окуражаващ е фактът, че след като се заразят с вируса, много хора изпитват съвсем леки симптоми и се възстановяват, макар че все още няма изработен лек или ваксина за коронавируса.

Той е опасен за определени групи от хора, като възрастни и хора с хронични заболявания, където коронавирусът може да причини тежка остра респираторна инфекция, която е с висок риск от смъртност.

Ухан е отцепен от света, Китай с най-високи мерки за сигурност

От разрастването на епидемията до момента китайските власти предприеха най-високи мерки за сигурност, в опит да спрат разпространяването на коронавируса.

11-милионният мегаполис Ухан е изцяло блокиран от външния свят, като никакви транспортни и летателни средства не се допускат от и към града. Това помогна сериозно за спиране на разпространението на заразата, като потвърдените случаи извън Китай са единични.

Редица държави, обаче, вече изразиха готовност да евакуират своите граждани от Ухан и изпратиха самолети. Два полета до Япония са били извършени успешно и самолетите са кацнали на токийското летище Ханеда. Пътниците се преглеждат в лечебни заведения, а трима души са показали положителен резултат за вируса.

Повечето чуждестранни граждани, които биват евакуирани от Ухан, се поставят под строга 14-дневна карантина, колкото е инкубационният период на коронавируса. Само САЩ са евакуирали близо 200 от своите граждани по тази схема.

Австралия пък обяви, че ще постави под карантина евакуираните свои граждани на остров Коледа, който се намира на цели 2000 км от континенталната част на страната.

Причината – австралийските власти се опасяват вирусът да не бъде пренесен на континента, което може да разпали сериозна епидемия.

Сред другите държави, които обявиха, че ще евакуират свои граждани, са Франция Канада, Малайзия, Великобритания и Филипините.

Министърът на външните работи на България Екатерина Захариева също обяви, че държавата е в готовност да евакуира всички 4 български граждани, които се намират в Ухан, като добави, че при нужда ще бъде пратен дори правителственият самолет.