В сряда сутринта 124 депутата в Народното събрание гласуваха „Против“ внесения от БСП вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов.

102 депутата подкрепиха вота, а 9 се въздържаха, с което четвъртият пореден вот на недоверие към кабинета „Борисов 3“ отново не мина.

Правилникът гласи, че при отхвърляне на вот на недоверие към Министерски съвет, ново предложение може да бъде внесено след поне 6 месеца.

ГЕРБ остават на власт, БСП насочи гнева си към ВОЛЯ

След като за пореден път БСП не успя да свали правителството на ГЕРБ чрез вот на недоверие, от левицата насочиха гнева си към депутатите на ВОЛЯ, които гласуваха с „въздържал“.

Малко преди вота, Кръстина Таскова, народен представителя от ВОЛЯ заявиха в ефира на „Нова“, че „От ВОЛЯ ще гласуват „въздържали се“, с което потвърди предишните очаквания за неутралитет от страна на партията на Веселин Марешки. „За ВОЛЯ остава единствено вариантът да се разграничи и от двете и да гласува „въздържал се“, добави Таскова.

Иван Иванов от БСП заяви, че е силно изненадан от реакцията на ВОЛЯ, тъй като левицата се е надявала и на тяхната подкрепа.

Кой ще понесе отговорност за проваления вот?

Такъв въпрос отправи от трибуната в Парламента председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова минути, след проваления вот на недоверие.

Дариткова добави, че се надява левицата да не е прекалено разстроена от проваления вот и че отново ще излезе в нелегалност. Лидерът на БСП Корнелия Нинова все още не е коментирала провала на вота на недоверие.

Припомняме, че на 20 януари в деловодството на парламента беше внесено предложение за вот на недоверие към правителството на Бойко Борисов, което беше подкрепено от 78 подписа на депутатите от парламентарната група на „БСП за България“.

Това е четвърти пореден вот на недоверие към настоящия кабинет „Борисов 3“ откакто той дойде на власт през 2017 година.