До 1 декември у нас се провежда специализирана полицейска операция за контрол на скоростта.

Действията на екипите на „Пътна полиция“ за започнали преди няколко дена, а целта й е водачите да обърнат внимание на скоростните режими и тяхното спазване.

Според статистиката, която се води от служителите на отдел „Пътна полиция“, ГДНП от началото на годината до 25 ноември са установени 414 322 нарушения на скоростните режими на пътища в населените места.

По пътищата извън населените места са констатирани 282 814 нарушения, а при обществения транспорт и водачите на опасни товари – 3062 нарушения.

Най-честите нарушители са младите водачи

Най-често засичаните нарушения са от страна на младите водачи, които са най-недисциплинирани на пътя.

Констатирано е, че именно младите шофьори си позволяват да карат с по-висока скорост, като тя най-често е с 11 и 20 км/ч над допустимата, а тези за превоз на пътници и опасни товари – с 21-30 км/ч.

Отново от статистическите данни става ясно, че октомври е месецът, в който се регистрират най-много пътни нарушения.

Паралелно ще се следи и за готовността за зимата

Успоредно с акцията за скорост водачите трябва да са наясно, че текат проверки за това в каква степен са подготвили автомобилите си за зимните месеци.

Поставените зимни гуми не са задължителни, но са силно препоръчителни, особено ако се планира извънградско пътуване или движение по магистрала.

Ако водачите са решили да не поставят зимни гуми, то наличните летни или всесезонни гуми трябва да са с дълбочина на грайфера не по-малко от 4 милиметра.

Наред с това водачите трябва да са подготвили колите си с изрядни светлини. Не трябва да се забравя и за това, че трябва да се проверят почистващите системи.

Поставената зимна течност за чистачките трябва да е съобразена със зимните условия и да не замръзва при температури под нулата.