Около 4 часа сутринта във Второ вътрешно отделение на „Пирогов“ е имало взрив и пожар, в следствие, на които двама пациенти са загубили живота си.

Загиналите са мъже на 55 и 68 години като близките им вече са уведомени за трагедията.

Двамата мъже са били тежко болни и на практика неподвижни, което е намалило шансовете им да се спасят.

Всички пациенти са евакуирани

Взривът е предизвикан от кислородната система на болничното заведения като към момента на избухването един от загиналите е бил на кислородно подаване.

От отделението са обгазени 15 души, като 32-ма пациенти са евакуирани.

На сигнала за пожар са се отзовали 12 пожарни коли, като огънят е потушен бързо и само така са избегнати повече жертви.

На място са пристигнали министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и вътрешният министър Марин Младенов.

Огънят е бил напълно потушен в рамките на 25 минути след избухването. В операцията по потушаването на пламъците са използвани различни средства, сред които и автомеханични стълби, за да се гаси от външната страна на сградата.

Горещ телефон за близки на хората от пламналото отделение

По неофициална информация има пострадали и сред пожарникарите, като на този етап няма сведения за състоянието им.

Спешно на място са били извикани 4 линейки на „Спешна помощ“, които не се наложило да транспортират пациенти до други болнични заведения.

Това съобщи говорителят на спешното заведение Катя Сунгарска. Тя поясни, че ако се наложи, линейките са на линия и могат да се включат в транспортирането на пострадали на мига.

Открита е гореща телефонна линия - 02/91 54 540, на която близките на пациентите настанени във Второ вътрешно отделение могат да получават информация за състоянието им.

От ръководството на „Пирогов“ призовават на посочения телефон да не звънят близки на пациенти от други отделения, защото те не са пострадали, нито са в опасност.

Министърът на вътрешните работи Младен Младенов заяви, че е изключено да се говори за злонамерени действия и на този етап се разследва какво точно е довело до инцидента.