„Между 35 000 и 40,000 деца няма да се включат ефективно в онлайн обучението. Част от причините не са само липсата на устройства и интернет, но и заради липсата на отношение към образованието.

Над 10 процента са децата, които не посещават редовно училище.“

Това заяви образователният министър Красимир Вълчев пред медиите.

„В Монтана вече има изчезнали устройства, предоставени за онлайн обучение на децата, и ще ги търсят по заложните къщи.", допълни той.

Кои са онези, които няма да успеят да се включат ефективно

Учениците, които ще се обучават онлайн до 21 декември, са малко над 700,000.

По думите му, в цял свят има недостиг на компютри. Предвидено е да се доставят още около 105 - 106 000 устройства - за ученици и за учители в България. Очаква се 10 000 да пристигнат още следващата седмица.

„Не можем да компенсираме човешките животи, но можем да компенсираме образователните трудности. Там, където има нужда, може да се удължи учебният процес.

Като при малките класове, може да бъде с две седмици.“, каза още Вълчев.

„Тези, които сега учат и провеждат дистанционно обучение по седмично разписание, накрая тези две седмици ще им останат за проектни дейности или екскурзии. Тези, които сега правят проектни дейности ще учат през тези две седмици.”, посочи той.

И допълни: „Не удължаваме учебният план, но и не губим време в момента за тези деца, които правят проектни дейности.“

Новини от София

Обмисля се намаляване на работното време на градския транспорт в София. Това обяви кметът на столицата Йорданка Фандъкова.

"Повечето хора работеха от вкъщи и нямаше пътуващи в късните часове, затова от „Градска мобилност” предложиха последната линия да е между 22:00 и 22:30 часа.

В метрото на един влак се падаше по един пътник. Разбирате, че в тази тежка финансова ситуация трябва да се съобразим, но ще обсъдим.", каза тя.

"Зоните ще работят. Нямаме намаление на каквито и да е било превозни средства. Пролетта, когато затворихме зоните, се получи доста голямо струпване и това повече попречи, отколкото помогна.", допълни още по темата Йорданка Фандъкова.

Снеговалежи в значителна част от страната

В началото на седмицата наблюдаваме първи сериозен полъх на зимата. Сняг заваля в почти всяка точка на Северна и Западна България.

С понижението на температурите през нощта в София, Разград, Перник и Кюстендил валежите от дъжд преминаха в сравнително обилен сняг. Хората изпращат видеа в социалните мрежи и нещата изглеждат така сякаш скоро снегът няма да отпусне прегръдката си.