„В човешкия организъм има естествен, вроден имунитет. Целта на средствата – витамини, имуностимулатори, е да го стимулират.

Въпросът е доколко те са ефективни. Витамин D остава основно средство за стимулиране на естествения имунитет.

А той има много мощни възможности да се справи с една инфекция.”, заяви имунологът акад. д-р Богдан Петрунов пред медиите.

За себе си акад. Петрунов е предприел имунна стимулация с полибактериален имуностимулатор, който може да бъде намерен във всички аптеки у нас. На негова база са направени и много продукти.

Кога да взимаме имуностимуланти

„Всички тези средства се взимат, когато човек е клинически здрав. Те са опасни, когато човек вече е с инфекцията на коронавируса, защото може да засилите цитокиновата буря.”, предупреди акад. Петрунов.

Имунулогът прогнозира и кога ще започне имунизацията на българското население срещу COVID-19.

Ситуацията с ваксините

„За да влязат ваксините, те трябва да бъдат одобрени. Подадени са документи и се разглеждат, но мисля, че по-рано от пролетта на следващата година ние няма да започнем имунизацията на населението.”, каза той.

Имунологът подчерта, че за ваксините срещу коронавирус, които са познати към момента, не знаем основни неща – предпазват ли от заразяване с вируса, ще намалят ли смъртността и дали предпазват от разпространение на инфекцията.

„Нито една от фирмите не е отговорила на тези три важни въпроса. Няма никакво съмнение, че ще има повторно заболяване.

Никой не може да каже какво ще е ефективността на имунитета, защото никой не го е видял. Никой не може да каже колко ще продължи имунитетът след ваксиниране.”, обясни акад. Петрунов.

Кой направи гневно обръщение към пациентите

Лекар - анестезиолог от бургаската болница "Бургасмед" написа гневен пост към всички, които не спазват мерките и описа тежката картина в COVID отделението.

Доктор Александър Серафимов публикува снимка на жълт чувал, които използват за починалите от коронавируса и това доведе до хиляди коментари под публикацията.

„Положението е изключително сериозно. Всички реанимации в България са крайно претоварени и персоналът е подложен на изключително натоварване.“, разказва специалистът.

Той добавя, че легла и медикаменти в страната има , но няма персонал.

„Постът ми бе написан след едно тежко дежурство. Видях протестиращите пред Здравното министерство и в мен се появи чувство на безсилие, на несправедливост и демотивация.“, разказва д-р Серафимов.

„В болницата в Исперих работят 4 човека. Двама от тях са болни.

Вчера една от нашите сестри дойде на работа с пневмония. След PCR се доказа и COVID-19.

Колегите работят болни и носят абокати. Когато не се грижат за пациентите си включват медикаменти, за да могат да се излекуват и самите те.“, казва още анестезиологът.