Директорът на Международната агенция за атомна енергия посети ядрената електроцентрала в Запорожие. Рафаел Гроси каза, че след дълги преговори поотделно с Украйна и Русия предлага нов план за намаляване на риска.

АЕЦ „Запорожие” е най-голямата ядрена електроцентрала в Европа. Тя е съвсем близо до фронта в Украйна и откакто беше превзета преди година от руски войници, шест пъти оставаше без ток.

След последния случай Гроси се обърна към двете страни с емоционална молба. Той призова за спиране на обстрела в района, за да не се стигне до изпускане на радиация.

„Правим някои промени в споразумението и го слагаме на масата. Убеден съм, че има възможност да постигнем някаква форма на защита на критичните точки.

Не толкова безопасна зона около централата, колкото какво може и какво не може да се прави. Не съм се отказал да постигнем споразумение. Точно обратното, трябва да увеличим усилията в тази насока”, посочи Гроси.

Агенцията е махнала от споразумението точката, която определяше безопасния радиус около централата. Причината е, че тя е неприложима. Планът по-скоро представлява детайлно разяснение кои системи са ключови и какво не трябва да правят военните.

Междузвездни или реални войни са наред

Актьорът Марк Хамил от "Междузвездни войни" озвучи приложение, което предупреждава украинците за въздушна тревога, предаде БТА. "Внимание. Тревога за въздушно нападение", казва той.

"Продължете до най-близкото укритие".

Когато се включат сирените за въздушна атака, приложението "Въздушна тревога" ("Air Alert")  предупреждава украинците да очакват руски ракети, бомби и смъртоносни дронове.

"Не бъдете небрежни", съветва гласът на Хамил. "Прекалената самоувереност е вашата слабост" – казва още той.

Актьорът, изиграл Люк Скайуокър в "Междузвездни войни", споделя, че се възхищава как Украйна "показва подобна устойчивост... при толкова ужасни обстоятелства".

Борбата ѝ срещу руското нашествие, което продължава вече втора година, му напомня за сагата "Междузвездни войни" – за смели бойци, които накрая побеждават огромна, застрашаваща империя, споделя Марк Хамил.

Озвучаването на англоезичната версия на приложението за въздушна атака е неговият начин да помогне.

"Една приказка за доброто срещу злото е в резонанс със случващото се в Украйна.", казва актьорът в интервю.

"Украинският народ се обедини около каузата и реагира толкова героично... Невъзможно е да не бъдем вдъхновени от това как устояват...".

Когато опасността премине, Хамил обявява от приложението край на въздушната тревога и добавя:

"Нека силата бъде с вас".

Какво още има като цел актьорът

Актьорът също така събира средства за закупуване на разузнавателни дронове за украинските сили на фронтовата линия. Той подписа плакати на тема "Междузвездни войни", които се разиграват на томбола.

"Седя в уюта на собствения си дом, когато в Украйна има прекъсвания на електричеството, недостиг на храна и хората наистина страдат.", каза Хамил.

"Това ме мотивира да правя колкото мога повече" – добави той.