В навечерието на предстоящите парламентарни избори на 2 април 2023 година ви срещаме с водача на предизборната листа на ПП "Български Възход" в 6 МИР Враца - Михаил Михайлов и друг от кандидатите в листата Красимира Ганчева, за да отговорят на редица важни въпроси, които интересуват избирателите във Враца.

Михаил Михайлов е роден и израснал в Лом. През 2008 г. завършва ППМГ „Акад. Иван Ценов“-Враца. Бакалавър е в специалност „Национална и регионална сигурност“ от Национален военен университет „Васил Левски“-Велико Търново и магистър в специалност „Защита на населението и критичната инфраструктура“ от Военна Академия „Г.С. Раковски“ в София. До 2018 г. е служител на Държавна Агенция „Национална сигурност“. Понастоящем ръководи собствен бизнес, свързан със строителна механизация и логистика. Женен, с 2 деца.

Красимира Ганчева е родена през 1987 в гр. Мездра. Възпитаник на ППМГ “Акад. Иван Ценов” гр. Враца , а след това и на Химикотехнологичен и металургичен университет гр. София в направление Природни и алтернативни горива. Професионално се развива като експерт в маркетинга и продажбите в големи международни компании и участва в проекти за повишаване на финансовите показатели и разширяване на пазарни дялове. Любител водолаз, ориентирана към опазването на световния океан. Семейна, с едно дете.

Каква е вашата мотивация да се кандидатирате за народни представители от МИР Враца?

М: Това е най-често задавания към мен въпрос през цялата кампания - защо човек с бизнес, с малки деца, иска да отделя време и енергия за нещо подобно. И отговорът се корени във въпроса – именно хора със знания, позиции, изградена ценностна система, следва да са представители на народа. Докато читавите хора продължават да са отвратени от системата, ние ще получаваме още от същото. Най-големият ми успех в кампанията е, че успях да увлека хора като Красимира с мен. Това е пътят.

К: Това е въпрос, който получавам почти ежедневно. Като майка, съпруга и активно работеща жена, поех тази отговорност изключително обмислено. Хората са обезверени, дори отвратени от системата. Появата на нови, адекватни лица, с нови знания и изградена ценностна система е изключително положителен фактор и основна мотивация за мен.

Какви са позициите на ПП „Български възход“ и конкретно вашите относно основните проблеми и предизвикателства, пред които е изправен град Враца и регионът?

М: Регионът е изправен пред един основен проблем, който е и в основата на програма на ПП „Български възход“ – обезлюдяването. Производни на него са всички останали трудности – икономика, образование, здравеопазване. Някои общини в областта реално изпълняват функциите на старчески домове и социални институции. Единственият ни шанс е да върнем някаква част от хората по родните им места. Задачата е трудна, но не и невъзможна.

К: Обезлюдяването е основен проблем в региона, а именно той е част от основата на програма на ПП „Български възход“. В следствие на него произлизат и всички останали такива. Самата аз емигрирах и 6 години по-късно избрах да се върна и да създам семейство там, където съм родена. Трудна задача е да върнем хората обратно, но с личен пример и общи усилия е възможна.

От години всякакви възможни статистики сочат Северозападния регион за най-бедния и най-изостаналия такъв в цялата страна. В тази връзка какви решения предлагате вие за подобряване на икономическото положение на Враца и за какво ще се борите като представители на врачани в Народното събрание?

М: Основното решение също касае демографията – икономика се прави с кадри. От другата страна кадри няма, ако няма реална икономика. Тук идва мястото на държавните и общински институции – да се формират отлични условия за инвеститори – индустриални, IT, или други. Нашето предложение е да бъдат създадени локални индустриални паркове, където държавата да предоставя безвъзмездно, но срещу ангажимент за работни места, отстъпено право на строеж за 30 години. Сега е отличен момент за такива действия, тъй като множество международни компании планират релокация на мощности в Европа и съкращаване на веригите на доставки – урок, научен след Ковид кризата.

К: Осигуряването на добри условия за инвестиции в сферите на индустрия, софтуерни технологии и пр. от страна на обществените институции има своите позитиви, от много аспекти, както Михаил дава и конкретните предложения. Бих добавила и развитието на туризма в региона – разполагаме с прекрасни природни забележителности, изпълнени с много красота и историческа значимост.

Какви са вашите идеи за развитие на инфраструктурата в региона? Ще има ли магистрала свързваща Враца и региона със София?

М: Скоростният път Мездра – Ботевград ще бъде готов до 2 години. Това трасе е изключително натоварено, тъй като е основната артерия на товарния трафик от Турция и Гърция към Европа. Освен, че ще намалеят инцидентите, новият път ще допринесе за икономическо съживяване на Враца и Мездра. Но това са само два от десетте общински центъра, трябва да се подобри транспортната свързаност и с другите осем. Голямата цел е мост на Дунава при Оряхово. За такова съоръжение винаги е имало интерес от частни инвеститори, просто трябва държавата да си свърши работата.

К: В рамките на следващите 2 години ще е готов пътят Мездра-Ботевград, част от международния Е79, интерес представлява и изграждането на мост над р. Дунав при гр. Оряхово, както и важността на железопътния транспорт в обл. Враца.

Какви мерки предлагате за подобряване на условията на живот и работа на местното население?

М: Хората имат нужда от три неща – работа, качествено образование и нормално здравеопазване. Това са нашите основни приоритети, но всичко минава през икономическо съживяване. Има ли бизнес, има ли индустрия – кадрите ще дойдат. Ние просто не разполагаме с време да ги създаваме – трябва да ги върнем. Ако успеем да създадем стабилни условия за бизнеса – чрез споменатите индустриални паркове, чрез данъчни облекчения срещу поддържане на работни места, чрез пълно и адекватно административно съдействие, в крайна сметка ще успеем да подобрим условията за живот в региона. Всичко минава през икономиката.

К: Хората желаят сигурно и добро работно място, нормални доходи, места за качествено образование и увереност в здравеопазването в региона. Всичко това е абсолютно постижимо и приоритетно, за целта трябва да се създадат условия за инвестиции и икономически ръстеж.

В днешно време една от най-горещите теми е околната среда и нейното опазване. В този контекст какви са вашите позиции относно защитата на околната среда и природните ресурси в региона?

М: Тук искам да обърна особено внимание върху основен ресурс – водата. В последните години всички усещат нерегулярните валежи като една крайност, и потопи в другата крайност. В област Враца има изградени десетки микроязовири, които са едно богатство, което държавата и общините не използват и не поддържат. В момента след събитията с държавната „Монтажи“, „ремонт на язовир“ е мръсна дума, но нека да гледаме прагматично – тези съоръжения са ни много нужни днес, и критично нужни утре. Чрез тях може да се премине отново към поливно земеделие, към развитие на аквакултури, ще оптимизираме използването на водния ресурс.

К: Един от основните ресурси на нашия регион е водата. Оптимизирането в опазването и правилното поддържане на водоемите е критично, а от своя страна това ще доведе до позитиви при развъждането на аквакултури, необходимост от поливно земеделие и не на последно място дейности е сферата на туризма, а защо не и спортния риболов.

Господин Михайлов, като бивш агент на ДАНС какви мерки предлагате вие за укрепване на сигурността в региона?

М: Основната задача по места е битовата престъпност. Тук водещата роля е на МВР и експертизата ми не е достатъчна, за да давам работещи предложения. От друга страна рисковете за националната сигурност в региона са в множество направления, но едно е основното – енергетиката. На наша територия е разположен стратегически обект №1 на страната – АЕЦ „Козлодуй“. В контекста на продължаващия военен конфликт в Украйна, неговото нормално функциониране и защита трябва да е основният приоритет за държавата. Именно затова ПП „Български възход“ настоява част от изпращаната военна помощ към Украйна да не бъдат зенитно – ракетни комплекси и изтребителна авиация. Не можем да си позволим да оставим българското небе без собствена защита.

Един от основните лозунги на вашите конкуренти от „Демократична България“ е извършването на съдебна реформа. Какво е вашето мнение относно реформата на правосъдието и борбата с корупцията в България?

М: Вярвам, че нужда от законодателни промени има, но не съм съгласен с крайните послания на „Демократична България“. Фиксацията върху фигурата на Главния прокурор не е градивна и реално не води до нищо. Нима неговата смяна или ограничени правомощия ще ни дадат нужния тласък напред? Да, съгласен съм, че борбата с корупцията е приоритет, но пък и съм сигурен, че войната за овладяване на прокуратурата на помага. В крайна сметка делата с огромни финансови интереси се решават в големите съдилища, но за реформа в тях не се говори много.

К: Да, има нужда от законодателни промени, адекватни, с ясна крайна цел, водеща до позитивни промени. Едно конкретно решение, без генерална концепция, не е дори крачка към оптимизация и промяна.

Какви мерки предлагате за подобряване на образователната система в региона? Как младите врачани ще получат по-добро образование и квалификация, с които да си осигурят по-добър стандарт на живот?

М: Образованието в региона се нуждае от подкрепа в две направления – материална база и подкрепа за преподавателите. Оборудването на повече STEM стаи, ремонт на спортните салони, са само част от необходимите мерки. Основната нужда е подкрепата към преподавателите. Повишаването на техните възнаграждения, за щастие, вече е приоритетна държавна политика, но не е достатъчно. На прага сме на огромна криза за преподаватели, особено по точни науки, и единствено превръщането на учителската професия в предпочитана може да спаси системата от колапс. Начина на младите врачани да получават добро образование е чрез мотивирани преподаватели. Наша задача, като представители на държавата, е да осигурим условията, чрез които те да са мотивирани да изучат и възпитат грамотни поколения с изградена ценностна система.

К: Образователният сектор в региона се нуждае от подкрепа не само на материално ниво, но и към човешкия фактор. Основна роля играе учителската професия и това да се възроди интересът към нея.

Какви са вашите позиции относно европейската интеграция на България и защитата на правата на гражданите в Европейския съюз?

М: Позицията на ПП „Български възход“ е нееднозначна – България е част от Европейския съюз и НАТО, като ние трябва да прокарваме нашите интереси в съзвучие с общите интереси на държавите членки. От друга страна европейското общество, съставляващо се от различните нации в ЕС, е една изключително сложна система. Личните свободи на всеки гражданин следва да са гарантирани, но не бива да се допускат крайности, като например диктатура на малцинството. Достатъчно е едно непримиримо малцинство от определен вид да достигне малък размер, например 2-3 процента на населението, за да я подчини на своите желания.

К: Нееднозначно потвърждавам казаното от Михаил, позицията на ПП „Български възход“ е ясна – България е част от Европейския съюз и НАТО, като ние трябва да прокарваме нашите интереси в съзвучие с общите интереси на държавите членки, обръщайки обективно внимание на всички аспекти, свързани с ценностите на различните нации в ЕС.