Хората трябва да излязат и да гласуват. Единствената възможност да има убедително и ясно правителство е, когато сме първи и с голяма разлика.

Все повече хора осъзнават връзката между тяхното гласуване, ние да сме първи и да има правителство. От сега заявявам: да, ще има правителство, ако сме първа политическа партия на изборите. И то ще бъде правителство с много ясна програма от пет точки.

Това заяви пред медиите съпредседателят на „Продължаваме промяната” Кирил Петков.

По думите му приоритетите на ПП-ДБ са важни за всички и повечето партии ги имат в своята програма.

„Готови сме да говорим с всички за тези политики. Вече сме на пети избори.

И когато стане ясно, че тези политики са решението за България и всички са обединени около тях – да не подкрепят първата политическа сила – това ще бъде кощунство и ще има голямо политическо наказание, което не могат да си позволят.”

Петков коментира и евентуална подкрепа от страна на ГЕРБ.

„Това, че на България и трябва редовно правителство и че трябва да влезем в Шенген – всички разбираме, че България трябва да върви напред. Мисля, че на колегите от ГЕРБ им е ясно, че ще сме първа политическа сила.

И преди изборите се опитват да всяват страх, че няма да има кабинет.”, посочи той.

И допълни:

„Ако имат забележки по някоя от политиките ни, ние сме готови на дебат”.

Петков беше категоричен, че партията му знае как да носи отговорност.

„Управление с ясна политическа обвързаност показва, че ние знае как да носим отговорност. Ние вече бяхме в коалиция, която уж имаше мнозинство, а реално бяхме в правителство на малцинството.

Така се случи, че хем хората не разбираха кой носи отговорността, хем нямахме подкрепа в НС и ни падна правителството. Този път ще е различно. Знаем кой носи отговорността и какви са политиките”.

Байдън призова Нетаняху да се откаже от реформите на съда

Президентът на САЩ Джо Байдън снощи призова израелския премиер Бенямин Нетаняху да се откаже от плана си за реформа на съдебната система, който доведе до масови протести в Израел, предаде Ройтерс.

В понеделник Нетаняху отложи реформата, след като голям брой хора излязоха по улиците. Белият дом първоначално заяви, че Нетаняху трябва да потърси компромис по въпроса.

Но американският президент отиде по-далеч в отговор на запитване от репортер снощи.

"Надявам се той да се откаже от това.", каза Байдън, визирайки предложението за съдебна реформа, което ще даде на израелското правителство по-голям контрол върху назначенията във Върховния съд на страната.

Байдън също така заяви, че "в близко бъдеще" не възнамерява да кани Нетаняху в Белия дом.