Луксозни хотели се появяват по света всяка година. И докато всяко ново произведение на архитектурата се опитва да разтърси златния стандарт по отношение на услуги и удобства, някои се опитват да се отличат по доста по-дързък начин, като разчитат на новаторска архитектура, с лек привкус на лудост.

1. "Olympian"

В очакване на зимните олимпийски игри през 2018 година в Pyeong Chang, основаната в Сеул архитектурна фирма "Planning Korea" създаде дизайн за единствен по рода си морски курорт, вдъхновен от екологичната структура на планктона.

Сградата, най-добре описана като квадратна цифра осем, почива на брега на Източно море. Хотелът се състои от 946 стаи и предлага на гостите си оптимална гледка както към морето, така и към близките планини.

Двете основни помещения са свързани с пресечени наклонени коридори, покрити с градини. В средата има огромен басейн. Разположен на парцел от 29 493 квадратни метра и само на около половин километър от олимпийски стадион, хотелът успешно се справи с приемането олимпийските състезатели и посетителите по време на игрите.

2. Полуподводната пещера

На около 22 километра от Шанхай, в сателитния град Songjiang, се намира изоставена кариера, близо до подножието на планината Tianmenshan. Отдавна изоставена, 295 футовата дупка, пълна с вода, сега претърпява сериозна промяна, тъй като на стръмната ѝ стена изниква луксозен хотел.

"Shimao Wonderland Intercontinental" е замислен да се превърне в един от символите на Китай. Той ще се състои от 380 стаи, разположени на 19 етажа (включително няколко подводни нива, които ще приютят аквариум, ресторант и помещения за гости), като само два етажа ще се показват над ръба.

3. Армираният “Block”

Компанията за хазарт и туризъм "Melcro Crown Entertainment" наема Заха Хадид, световноизвестен със своите ултраексцентрични и извънземни, според стандартните представи сгради, за дизайна на петата хотелска кула в Града на мечтите (собственост на компанията в Котай, Макао).

Отворилият през 2017 година хотел представлява странна, 40-етажна сграда – монолитен блок, опасан с открит екзоскелет, с два моста, подобни на артерии, простиращи се над неговата куха сърцевина. Той разполага със 780 стаи и всякакви други удобства за посетителите.

4. Най-„хладният” от групата

Зимният курорт в Dawang, намиращ се в столицата на провинция Хунан в близост до древна циментова мина, ще приюти единствен по рода си „свят от сняг и лед”, напълно завършен с вътрешната си ски писта, воден парк, комерсиална и хотелска част.

Разположен на около 1.3 милиона квадратни фута, комплексът ще представлява доста необичайна гледка във формата на „скулптурирана раковина”, простираща се на 558 фута от едната страна на кариерата до другата, увенчана със стъклен конус в центъра, проектиран да събира естествена светлина за висящите градини и миниатюрните островчета, сгушени под прозрачния покрив.

Предвижда се хотелската част да включва 270 стаи, както и луксозен комплекс за ВИП посетители.

5. „Кокосът” на палмата за милиони долари

Палмата на Дубай, Джумейра, скоро ще приюти още един скъп „плод”. Това се предвижда да бъде разширение на вече съществуващия хотел „Атлантис” и ще се извисява на 46 етажа, на един хвърлей от своя предшественик.

Сградата ще се състои от 800 стаи и 250 луксозни семейни къщи, повечето от които със собствени дворове и басейни. Инвестицията се изчислява на 1.4 милиарда долара.