Близо 20 бременни жени преминаха безплатни профилактични прегледи в "Пирогов" в рамките на инициативата, организирана от болничното заведение.

Прегледите бяха извършени лично от началника на Клиниката по кардиология проф. д.м.н. Мария Миланова.

Прегледите и профилактиката на бременните жени са извършени по повод на Световния ден на сърцето, с което УМБАЛСМ "Н. И. Пирогов" подкрепи кампанията на Дружеството на кардиолозите в България и работна група "Сърдечно-съдов риск при жени" към Дружество на кардиолозите в България, председателствана от проф. Миланова.

През тази година кампанията на кардиологичното дружество се казва "Бременност и сърце" - Погрижете се за своето сърце!" и е насочено към грижата за бъдещите майки.

Проф. Мария Миланова пояснява, че грижата за бременните жени не е случайна. Тя посочва, че бременността е именно онзи период от живота на всяка жена, през която сърцебиенето, ускореният пулс стават нормални оплаквания, на които трябва да се обърне внимание, защото могат да сигнализират с проблем.

Някои от състоянията са нормални за бременността

Наред с това бременните жени се оплакват и от ниско кръвно налягане, както и отоци по долните крайници в комбинация със задух и лесна уморяемост.

В повечето случаи става въпрос за адаптация на женското тяло към настъпващите промени, но не трябва да се изключва и вероятността да се случва влошаване на съществуваща сърдечна патология.

Съветът е, ако бременната жена усети симптоми, които са притеснителни, незабавно да потърси лекарска помощ.

София – Европейска столица на неврохирургията през 2022

Столицата ни е избрана да бъде европейска столица на неврохирургията през 2022 г., съобщи председателят на Българското дружество по неврохирургия проф. Николай Габровски по време на годишната конференция на дружеството в Правец.

Новината за признанието на родните неврохирурзи идва от Дъблин, където преди броени дни се проведе годишното отчетно-изборно събрание на Европейската асоциация на неврохирургичните дружества.

Проф. Габровски с гордост разказа, че страната ни се е преборила в конкуренция с Тел Авив и Барселона, като това е първият път, в който печелим престижното председателство.

В рамките на събитието у нас ще гостуват най- изявените неврохирурзи от Европа и света, които ще пристигнат в зависимост от програмата, която обхваща есента на 2022 година.