За 7-ма поредна година в София започна информационна и профилактична кампания за борба с рака на гърдата, организирана от Първа САГБАЛ „Света София“.

На свиканата за целта пресконференция за инициативата разказаха повече д-р Гергана Коларова, изп. директор на общинската АГ болница, Дончо Барбалов, зам.-кмет на София, Георги Руйчев, изп. директор на Българския форум на бизнес лидерите, и д-р Моника Чеуз, директор на дирекция "Здравеопазване" към Столична община.

Д-р Коларова съобщи, че целта на кампанията е повече жени да бъдат информирани за нуждата и важността на редовните профилактични прегледи. Колкото по-рано се установи заболяването, толкова по-голям е шансът за пълно излекуване.

Тя използва случая да благодари на Столична община за подкрепата и за модерното оборудване, закупено за отделение "Хирургия на млечната жлеза" в Първа САГБАЛ.

Над 10 болници участват в инициативата

През тази година в кампанията на Столична община 10 болници са заявили участие. Наред с това в градовете Пловдив, Варна и Стара Загора паралелно ще протече същата инициатива и жителките им ще могат да се прегледат безплатно при мамолог.

Болничните заведения, които ще осъществяват безплатни прегледи и консултации са : Първа САГБАЛ "Св. София", Първа МБАЛ, Пета МБАЛ, ВМА, УМБАЛ "Александровска", УМБАЛ "Св. Анна", УСБАЛ по онкология – София, УМБАЛ "Св. Георги“ – Пловдив, УМБАЛ "Св. Марина" – Варна и УМБАЛ "Проф. д-р Ст. Киркович" – Стара Загора.

На сайтовете на болниците има указания как се записва час

На сайтовете на всички болници са упоменати графиците за прегледи, както и начините за записване на час. Кампанията се осъществява с подкрепата на НДК, БНТ, Български форум на бизнес лидерите, фармацевтичната компания „АстраЗенека“ и „Метрополитен“ ЕАД.

От организаторите припомниха, че през 2015 година Столична община създаде първата и към момента единствена организирана скринингова програма за превенция на рак на млечната жлеза, заради социалната значимост на това заболяване.

Над 19 х. жени прегледани за 4 години

За изминалите 4 години в рамките на програмата са прегледани над 19 хиляди жени. Зам. -кметът Дончо Барбалов разказа, че благодарение на усилията на администрация и лекари е помогнато на много жени да открият навреме проблема, както и лечението да бъде успешно.

Обръща се внимание и на редица други заболявания

За тази година от бюджета на София са отделени 350 хиляди лева, като по план скрининговата програма трябва да обхване над 9000 пациентки.

От прегледаните до момента жени при 16 е установено наличието на злокачествени образувания, като те са оперирани незабавно.

През изминалите няколко години благодарение на сътрудничеството между Столична община и общинските и държавни болници, сред които Първа АГ "Св. София", Втора АГ „Шейново“, „Майчин дом“, ВМА и др. разви и други профилактични програми: за скрининг на щитовидната жлеза, на простàта при мъжете, скрининг на белите дробове и на миомна болест.