Метеорологичната зима започна на 1 декември, като заедно с официалното начало на новия сезон вече и температурите ще се понижат значително.

Днес до обяд на много места, основно в ниските равнини и около водоемите, ще има мъгла.

Постепенно ще започне да се развива облачност, която ще се увеличава. Ще духа вятър, който в Североизточна България може да достигне и 50 км/ч.

Температурите в ранния следобед ща са в интервала между 5 и 10 градуса. Най-топло ще е по Черноморието и Югоизточна България.

Няма да е подходящо за планински туризъм

Днес, както и през следващите дни, в планините ще е не само студено, но и ветровито. Скоростта на вятъра по високите части на планините, особено в Западна Стара планина, ще е около 100 километра в час.

През първия ден на новата седмица не се очакват валежи, но облачността постепенно ще се увеличава. Температурите ще са около нулата, като през нощта ще падат до около -5 градуса.

Температурите ще падат в комбинация със силен вятър

Вторник и сряда над страната ни ще премине студен атмосферен фронт. От север на юг над страната ще завали дъжд, който с падането на температурите ще преминава в сняг. Вятърът ще е силен в Дунавската равнина – със скорост около 50 километра в час.

Очаква се снежната покривка в равнините да е около 10 сантиметра, а в планинските райони - по високите части на Западна и Централна Стара планина, Витоша, Рила, Пирин и Западните Родопи – до 20-25 сантиметра.

Средата на седмицата валежите на сняг ще спрат навсякъде. Облачността ще се разкъсва и намалява, но сутрин все още може да има мъгли.

Дневните температури и в сряда, и в четвъртък ще са със зимни стойности – около 3-4 градуса.

Постепенно ще започне затопляне в цялата страна. Температурите ще се повишават и снеговете ще се стопят, като единствено в планините снежната покривка ще се задържи.