Започва сравнително дълъг период с изключително високи температури, граничещи с екстремни стойности за нашите географски ширини. Към югоизточните райони на Европа се пренася мощен поток от горещ африкански въздух, който ще определя времето в следващите близо 10 дни.

В понеделник жегата ще се изразява със стойности на термометрите в ранния следобед между 31 и 36 градуса. Най-топло ще бъде в западните и някои централни райони на Северна България по поречието на Дунав и на югозападапо долината на река Струма и в Горнотракийската низина.

В понеделник над планините ще бъде слънчево и сравнително тихо с температури от 21 до към 27 градуса в зависимост от надморското равнище. Около крайбрежието термометрите ще показват около 28-30 градуса, температурата на морската вода е около 26-27 градуса.

Как ще е времето по морето

Вълнението на морето ще бъде слабо, но видимо с максимална височина на вълните около метър, метър и половина и то най-вече по южните брегове на страната ни. От вторник до края на седмицата времето остава горещо, като с всеки ден следобедите ще са с градус-два по-топли.

По време на известните в народните традиции дни „горещници” температурите ще са в интервала 35-40 градуса. В някои точки на страната ще се измерят и стойности над 40 градуса.

В началото на първата августовска седмица жегите леко ще отстъпят. Атмосферата над източна Европа ще е нестабилна с преминаването на студен фронт. Очаква се в някаква степен този фронт да засегне Балканите със следобедни локални летни бури.

Веднага след това горещото време ще се завърне, отново с температури в горещия интервал 35-40 градуса с възможни по-екстремни стойности. Там, където успеят да се развият летни бури, валежите ще са краткотрайни, в определени моменти интензивни с бурна гръмотевична активност, мощни пориви на вятъра и риск от градушки.

Въпреки това, обаче границите ни ще са затворени

Увеличават се държавите в „червената” зона. България затваря границите си за чужденци, пристигащи от Малта, Андора и Грузия. Причината е ръст на заразените с COVID-19 в тези страни, които влизат в червената зона.

Българите, пристигащи от Малта, Андора или Грузия, ще могат да влязат у нас само срещу отрицателен PCR тест, без значение дали са ваксинирани. Ако не представят такъв, подлежат на 10-дневна карантина. Тя може да се отмени, ако в рамките на 24 часа от прибирането се представи отрицателен резултат.

С трите изброени страни в червената зона попада и Нидерландия, но от здравното ни министерство направиха изключение и гражданите на тази държава ще се допускат срещу отрицателен PCR тест.

Пристигащите днес с чартърни полети от Нидерландия ще могат да влязат на българска територия и с антигенен тест.