„Всички ние разбираме, че отговорността е наша. Ще я поемем с ясното съзнание какво се очаква от нас.

Искрено се надяваме останалите формации също да надскочат някои свои партийни цели. Има някои основни неща, по които не виждам противоречия. Би трябвало, опирайки се на общите ни цели, да успеем да съставим парламентарно мнозинство, което да излъчи кабинет. Ако не получим подкрепа, ще отидем пак на предсрочни избори”.

Това заяви заместник-председателят на „Има такъв народ” Тошко Йорданов в началото на консултациите при президента за съставяне на правителство. И за пореден път подчерта, че партията му няма да преговаря с ГЕРБ-СДС.

Държавният глава поздрави партията на Слави Трифонов с изборната победа и напомни, че тя предполага и сериозна отговорност.

„Страната ни е изправена пред редица предизвикателства и във външен, и във вътрешен план. Правителството има да решава важни задачи. Изискванията растат непрекъснато.

ЕК вече постави ясни условия по Плана за възстановяване и устойчивост. Формулата вече е ясна – средства срещу реформа. Всичко това изисква формирането на устойчиво парламентарно мнозинство.”, заяви Радев.

Той приветства решението на ИТН „да се отворят за диалог и да търсят пресечните точки с другите партии по отношение на приоритети и цели”. И подчерта, че очаква този път "да се изчерпат всички опции" преди да се мисли за още един предсрочен вот.

Без ГЕРБ на консултациите

ГЕРБ-СДС няма да участва в консултациите при президента, обяви днес председателят на парламентарната група на коалицията Десислава Атанасова на брифинг в парламента.

"Президентът Румен Радев наруши принципите в Конституцията, че трябва да обединява нацията и да води диалог с всички политически партии. Той трябва да плати цената на това разделение на предстоящите президентски избори.", отбеляза на свой ред зам.-председателят на ГЕРБ Даниел Митов.

Кой ще издигне правителствения комплекс

Икономическият министър Кирил Петков посочи, че се подготвя сигнал към прокуратурата относно строителството на правителствения комплекс в „София Тех Парк”. Това заяви той в отговор на въпроси на живо във Facebook.

„Не мога да намеря смислена причина защо този комплекс трябва да бъде издигнат. Да сложим 190 млн. в една сграда, в един небостъргач, ми се струва абсолютно безумна идея”, посочи министърът.

„Начинът, по който беше възложен, бе странен, защото 190 млн. е сумата, която държавата е предвидила за този небостъргач. От тези средства една фирма, без търг или поръчка - „ин хаус”, е спечелила този проект.

ДКК е дала 100% аванс на фирма „Монтажи”, а тя е предплатила 50% на външна компания, която, без търг или конкурс, е спечелила този договор. Странното е, че той включва три неща - да се проектира, строи и да се направи надзор.”, каза още Петков.