Процедурата за купуване на тестове за учениците е била опорочена. Това сподели бившият зам.-министър на здравеопазването Димитър Петров.

„Участвах в крайната фаза в прехвърлянето на тестовете от МЗ към МОН. Бях по-скоро наблюдател. Не мога да обвинява никого.

Това е работа на други органи. Моята реакция дойде заради това, че процедурата беше опорочена и забавена и тестовете не бяха доставени навреме.”, обясни той пред медиите.

По думите му цялата система на образованието е била поставена в невидение.

„Самият министър Денков беше подведен на няколко пъти. Болно ми е, защото ние, като ръководство, поехме задължението последни да затворим училищата и при първа възможност да ги отворим.”, каза още Петров.

Умишлено ли са вдигнати цените на тестовете

„Днес Кацаров казва, че са взети 3 пъти повече тестове от това, което е заложно. Средната цена за тест е 3 лв., а бяха заложени 8 лв.”, обясни още бившият зам.-министър на здравеопазването.

На въпрос дали смята, че министерството е толерирало наши фирми за купуването на тестове, Петров заяви следното:

„Не мога да говоря за МЗ изцяло. Мога да говоря за хора, участвали в процедурата.

Има няколко проблема. Първият е защо за едни и същи неща имаше четири процедури, а не една?

Появиха странни фирми които досега не са се занимавали с търговия на медицински изделия  и са регистрирани преди 2-3 месеца. Вторият проблем е защо процедурите не се водят от съответния зам.-министър, а бяха поверени изцяло в ръцете на шефа на кабинета– г-жа Лилия Чорбанова. Това не е нейно задължение.”

Бившият зам.-здравен министър заключи, че тестовете са достоверни и отговарят на изискванията.

Тошко Йорданов за ваксини, сертификати и COVID

„Нито една от предприетите мерки у нас не върши работа. COVID-19 се разпространява независимо дали носите маска, или не, дали имате 3, 4 или 5 ваксини, или имате амулет под формата на зелен сертификат”.

Това каза пред медиите Тошко Йорданов, депутат от „Има такъв народ”. Той бе категоричен, че партията няма да подкрепи въвеждането на сертификат за влизане в парламента.  

По думите му местата в болниците са работа на МЗ. „И да се затворим, пак ще има ръст на заболелите и леглата пак ще се заемат. Трябва да се мисли за лош вариант и да се надяваме на добър”, поясни Йорданов.

По думите му трябва да има специализирани болници само за лечение на COVID болни.

„Ако това се беше случило, нямаше да се стигне до хаос и затваряне на други отделения. Не е логично да има COVID отделение в единствената спешна болница в София – „Пирогов", обясни още Йорданов.

Той коментира и думите на Слави Трифонов, който предложи да подкрепим членство на Северна Македония в ЕС, ако визите за САЩ отпаднат.

„Много е забавно, когато г-н Трифонов напише нещо какъв отзвук има то. Аз абсолютно споделям позицията му. Има меко международно желание за задействане на процеса по принцип.

Отдавна отговаряме на изискванията за Шенген и за падането на визите. Както ние сме лоялен партньор на ЕС и САЩ, крайно време е и те да постъпят партньорски и проблемът да бъде решен.

Досега само се говореше за това, но в крайна сметка ние сме равноправни партньори. Смятам, че огромна част от българите споделят идеята на г-н Трифонов”, заяви Тошко Йорданов.