Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че е готов да разговаря с руския президент Владимир Путин и че трябва двете страни да постигнат споразумение, но без поставяне на ултиматуми. Зеленски заяви в интервю пред италианската държавна телевизия RAI, че Украйна никога няма да признае Крим като част от Русия, която анексира тази част от Южна Украйна през 2014 г.

Украйна – монетата на Запада

"Крим винаги е имал своя автономия и свой парламент, но в рамките на държавата Украйна", каза украинският държавен глава в откъси от интервюто, които RAI публикува.

Интервюиращият попита украинския лидер какво мисли за коментара на френския президент Еманюел Макрон, който предупреди да не се допуска унижение на Путин.

"Искаме руската армия да напусне нашата земя, ние не сме на руска земя.", отговори Зеленски и допълни:

"Няма да спасяваме лицето на Путин, като плащаме с нашата територия. Това би било несправедливо".

В друг коментар президентът на Украйна изрази надежда за бъдещето.

"Трябва да мислим за бъдещето на Русия. Аз, като президент на Украйна, казвам, че това са нашите съседи. Ще има други президенти и други поколения в Русия", каза украинският президент.

ООН за правата на човека и зверствата в Украйна

Съветът на ООН за правата на човека ще разследва възможни военни престъпления от руски войски в Украйна. Резолюцията беше одобрена с огромно мнозинство, като само Китай и Еритрея гласуваха против, а 30 страни подкрепиха решението.

Текстът предвижда създаване на разследваща комисия, която да проучи какво се е случило в районите около Киев, които временно бяха завзети от руските сили.

Русия отрича да е вземала на прицел цивилни и определя своите действия в Украйна, започнали на 24 февруари, като "специална военна операция". В поредното си обръщение президентът Зеленски разкритикува Русия, че нанася удари по училища и здравни заведения.

"В хода на военните действия от 24 февруари руските войски са унищожили 570 здравни заведения. 101 болници са напълно разрушени. Какво е това?

Това е глупост, това е варварство, това е унищожаването на самата Русия като държава. Която преди можеше да се възприема като културна нация. Стратегическото поражение на Русия вече е очевидно за всички по света и дори за онези, които все още общуват с тях.

Русия просто все още няма смелостта да го признае. Те са страхливци. И се опитват да скрият истината зад ракетни, въздушни и артилерийски удари", заяви президентът Володимир Зеленски.