„Властта в ситуация на пандемия винаги може да се справя по-добре.“

Това категорично каза пред медиите евродепутатът и зам.-председател на политическа партия ВМРО Ангел Джамбазки.

„Факт е, обаче, че никой не знае как да управлява тази болест. Липсата на медицински персонал е най-големият проблем и той е системен за българското здравеопазване.

Когато пандемията премине, ще си проличи кои са истинските професии - тези, които трябва да бъдат оценявани.”, посочи той.

Ето какво още сподели Джамбазки

Евродепутатът направи сравнение на ситуацията около COVID-19 в България и Белгия и предприемането на мерки.

„Белгийската икономика и резерви са много по-големи от нашите. Там може да си позволят да затворят всичко и нищо да не работи.

Тук, обаче ще се закрият десетки средни и малки бизнеси. Хора ще останат на улицата.

Ще се поставим между два огъня - заразата и безработицата. Трябва да се намери средният път.”, коментира зам.-председателят на ВМРО.

Всяка критика в настоящата ситуация Джамбазки посочи, че има основание.

„Материално-техническата подготовка винаги можеше да се направи много по-добре като логистика и разпределение. Не можеш, обаче да обучиш лекари за три месеца.

В момента виждам как обучават санитари за сестри, само за да ги преквалифицират. Това все едно е фронтова линия.”, каза още той.

Относно доброволчеството си във Военномедицинската академия в София евродепутатът заяви, че упражнява дейността на санитарите и дава смени по график.

„Ако постъпката ми беше ПР, щеше да се разбере преди три седмици.”, категоричен беше зам.-председателят на ВМРО.

Ще има ли детски надбавки

Относно казуса с детските надбавки Ангел Джамбазки посочи, че от ВМРО настояват да има помощ за всички деца. Според него, така държавата показва отношение към детето и семейството.

„Размерът на добавката също е много важен. Необходимо е да се подпомага образованата и отговорна раждаемост.”, смята евродепутатът.

Джамбазки определи решението на ГЕРБ да отпадне помощта за всяко дете като грешка.

„Не може да противопоставяш децата на полицаите”, посочи той.

Относно решението на ГЕРБ

Обрат при социалните помощи за всяко дете. Управляващите ни са на път да се откажат от идеята да няма подоходен критерий за семейните помощи за отглеждане на дете.

От ГЕРБ внесоха в последния момент промени в Закона за държавния бюджет, с които се връща доходния тест за детските надбавки.

Новите текстове предвиждат увеличаване на прага за отпускане, както и по-високи помощи. Но те няма да бъдат за всяко дете, както премиерът Бойко Борисов многократно обяви още преди представянето на бюджета за догодина.

В мотивите на промените от ГЕРБ са записали, че спестените пари от връщането на подоходния критерий ще отидат за по-високи заплати за полицаите и за лекарите в условията на коронакризата.