Според известен американски вестник Доналд Тръмп не може да оспори вота. Това може да се случи, след като щатите удостоверят резултатите от изборите. Според предварителните данни Байдън печели в достатъчно щати, за да събере необходимите 270 електорални гласа, но преброяването на гласовете на места все още продължава.

Какво трябва да направи Тръмп

В същото време, според вестника, Тръмп няма напълно ясен план как точно да оспори резултатите от изборите, въпреки че отказа да признае поражение и заведе дела в няколко щата.

"Той знае, че всичко е приключило.", каза един от съветниците на Тръмп пред вестника.

Съдилищата в Мичиган, Джорджия и Пенсилвания разглеждат исканията на щаба на Тръмп за масирана измама с изборите, които настоящият президент изказа в Туитър. Държавните служители твърдят, че не е имало големи нередности на изборите.

Министерството на вътрешната сигурност също заяви, че няма данни за загубени, пропуснати или променени гласове в нито един от щатите.

Висши представители на Демократическата партия в Съединените щати призоваха републиканците да приемат реалността и резултатите от президентските избори. Президентът Тръмп още не е признал изборната си загуба, а мнозина от партията му продължават да го подкрепят.

Председателят на Камарата на представителите в американския парламент Нанси Пелоси заяви, че заради абсурдния цирк, който се разиграва, пандемията от коронавирус е неглижирана.

Междувременно избраният за президент Джо Байдън е разговарял по телефона с папа Франциск. Байдън е едва вторият католик в историята на Съединените щати, след убития президент Джон Кенеди.

Борис Джонсън и Байдън – разговор веднага след победата

Британският премиер Борис Джонсън заяви, че е разговарял с Джо Байдън веднага след победата на демократа на президентските избори в САЩ, предаде БГНЕС.

„Току-що говорих с Джо Байдън, за да го поздравя за избирането му.“, написа Джонсън в официалния си профил в Twitter, когато са излезли резултатите

„Очаквам с нетърпение да укрепим партньорството между нашите страни и да работим с него по нашите общи приоритети - от борбата с изменението на климата, до насърчаването на демокрацията и по-доброто изграждане на икономиката след пандемията.“, каза Борис Джонсън.

Ердоган също е поздравил Байдън за победата и призова за сближаване на САЩ и Турция.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган поздрави Джо Байдън за победата му над Доналд Тръмп на президентските избори в САЩ, призовавайки за по-тесни връзки между двамата съюзници в НАТО.

"Поздравявам Ви за изборния успех и предавам искрените си пожелания за мир и благосъстояние на американския народ", заяви Ердоган в изявление, публикувано от неговия офис.