Двама от синовете на доц. Атанас Мангъров имат симптоми на COVID-19, но той отказа да им прави тестове. Това разкри самият той.

Инфекционистът има трима синове и дъщеря.

На двамата синове на доц. Мангъров не са правени PCR тестове. Те проявявали симптоми, сходни на коронавирус, но не са и диагностицирани официално със заразата.

Към момента не се налага да си правят тестове, обясни новият шеф на COVID- отделението на Инфекциозна болница. Един от най-големите критици на мерките сам пожела да излезе на първа линия в борбата със заразата и със заповед на здравния министър оглави отделението.

Доц. Мангъров е шеф на отделение

Ако се питате кога сте изтървали една от най-изненадващите новини за един нов шеф на отделение, е това стана факт на 10-ти ноември.

COVID-отделението в Инфекциозна болница в София вече има нов шеф. Това е доц. Атанас Мангъров.

От началото на пандемията той е един от най-големите критици на носенето на маски и ограничителните мерки. Сега сам е изявил желание да се включи сред медиците на първа линия.

Новината обяви здравният министър Костадин Ангелов, който направи проверка за организацията на работата в отделението, където се намира и координационният център за спешните случаи. По време на срещата им в Инфекциозна болница двамата се разминаха във вижданията си за това как трябва да се провежда лечението на болните.

„Проведох разговор с доц. Мангъров още вчера и лично съм го помолил активно да се включи в битката с коронавируса. Той пое този ангажимент и има заповед от вчера за началник в клиниката, в която се лекуват всички пациенти с коронавирус в тази болница.

Единственото ми изискване е да спазва строгите противоепидемични мерки и носенето на предпазни средства.”, заяви проф.д-р Костадин Ангелов, министър на здравеопазването.

Доц. Мангъров обеща да сложи маската си, въпреки многократни признания, че не я носи дори в градския транспорт и има една еднократна, която използва от месеци.

„Аз ще спазвам всички правила, които са наложени там, но ще се опитам отвътре малко по малко да ги променя.”, каза той.

„Всички тези мерки със забулвания са в значителна степен безсмислени. Да не ходят със скафандари, само трябва да си мият ръцете, да носят тези изолационни престилки и нищо повече.

Това не е особено опасна инфекция.”, твърди доцентът.

Как се прие новината

Как ще се отрази това на персонала и на болните в инфекциозната болница, предстои да разберем. Към този момент там има общо 120 легла, като 78 от тях в момента са заети от болни с коронавирус.

Тяхното лечение вече ще зависи от доцента. Една от идеите му е да не се дават антибиотици на пациенти, които имат белодробни изменения заради вируса.

„В този случай даването на антибиотици не е съществено. Тези неща трябва да минат от само себе си. Болните трябва да бъдат на максимално щадящ режим, да им се дава кислород, ако нужда и да се чака”, каза Мангъров.