Лихвари пребиват почти до смърт своите длъжници. Разкази от първо лице на жертви на престъпната организация, за която се заговори в една от последните акции на ГДБОП и Специализираната прокуратура в столицата.

Бандата е водена от ромските барони Мето и Трайчо. „Служителите“ пребивали жестоко и отнемала насилствено имоти от хора, на които давали заеми в далеч по-малки размери от стойността на имота. И не само - присвоявали чужди социални помощи и търгували с дрога – общо взето ежедневието им било на пълна програма.

Думи от първо лице

„Долните ми зъби и горните са избити с метална бухалка, от Методи и от Трайко Стоянов”, разказва Иван Борисов, който е директен пострадал от престъпната групировка.

Пострадалите са жертви на Трайко Стоянов, Методи Димитров и техни супер приближени лица. Престъпната група беше разбита в началото на октомври, при мащабна операция на Специализираната прокуратура и ГДБОП.

По данни на разследващите, които са работили по случая в продължение на 6 години, арестуваните са се занимавали с лихварство, пребивали са длъжници, отнемали са насилствено имоти и са пласирали дрога в няколко столични квартала. Има данни, че са печелили и от бизнес с проститутки, което наистина означава, че са се занимавали с почти всичко, с което един престъпник може да се занимава.

„Те са се занимавали буквално с всичко, което генерира неправомерен доход в България.”, заяви Валентина Маджарова, която заема пост на административен ръководител на специализираната прокуратура.

Основните им доходи са били от лихварство, смятат разследващите. Сочените за тартори на групата – Мето и Трайчо, имали заложни къщи и фирми за бързи кредити, в няколко столични квартала. За да получат заем, клиентите им трябвало да им прехвърлят жилищата си.

Как е действала групата

„Когато имаш нужда от кредит, пари, дават дребна сума, но при условие, че си прехвърлил имота на тяхно лице, за да ти отпуснат желаната сума. И вече владението на имота е в техни ръце, независимо дали ще си издължиш кредита или не.

Когато дойде срокът да се погаси взетата сума, те му казват, че е изгорял имотът и няма какво да се направи.”, разказва един от потърпевшите, пожелал абсолютна анонимност.

„Едно момче отиде при тях и казва, залагам си апартамента, искам 5,000 лв., да си купя такси и да си работя. Те му дават 5,000 лв., той си прехвърля апартамента и на другия ден, те го продават тоя апартамент, а момчето продължава да си плаща лихви.

И когато разбира, че апартаментът му е продаден, отива там за скандал, обаче те го пребиват и той си млъква по тоя случай.”, заяви Иван Борисов.