Третата линия на столичното метро ще бъде пусната през месец април. Това стана ясно от думите на директора на столичния „Метрополитен“ инж. Стоян Братоев, който беше изслушан от общинската комисия по транспорт през вчерашния ден.

По думите му няма как да се каже категорично кога ще стане това и може да се говори за стартиране на експлоатацията на всички въоръжения и превоза на пътници в интервала април или най-късно месец май следващата година.

Тестват се всички системи за управление и сигурност

Именно в този период може да бъде официално пуснато движението в отсечката от „Красно село“ до пл. „Патриарх Евтимий“.

Всички строителни дейности са приключили, но в момента текат тестове и изпитания на всички автоматични системи, които са част от управлението на влаковете и системите за безопасност.

Те се правят от компанията „Сименс“, която доставя влаковете за третата линия и изгражда системите за тях.

Според подписаните в договора условия срокът на изпитанията може да продължи 9 месеца, след приключване на строителните дейности.

Задължително условие за пускане на отсечката е да се тестват всички системи на петте метростанции, които ще бъдат отворени за пътници.

Инж. Братоев изказа предположение и надежда, че изпитанията могат да приключат и по-рано, но не се ангажира с прогнозна дата.

Той поясни, че отсечката от центъра до бул. „Владимир Вазов“ се очаква да бъде пусната през лятото.

Предстои пускането на още станции

Все още не е приключило изграждането на станциите от „Красно село“ до „Овча купел“. Те трябва да са готови в началото на 2020 г., а след това и по тази отсечка ще текат изпитания.

При старта на строителството на този участък беше обявено, че той ще е готов през 2019 г. Отново същият краен срок беше посочен и за отсечката от "Красно село" до бул. "Владимир Вазов", която в последствие беше разделена на две и ще бъде пусната съответно на два етапа.