Стомахът е един от „най-говорещите” органи в човешкото тяло. Голяма част от протичащите в него процеси са съпровождат със звуци, като се започне от бълбукане при препълване и се стигне до къркорене при глад. С това знанията на повечето от нас за стомаха се изчерпват.

При възникване на проблеми, изискващи решение, някои изпадат в паника. Затова, благодарение на Zdraven-Blog.com, за всеки ще бъде полезно да се запознае с някои особености на функциониране на този орган, как влияят на него храната и другите фактори.

В стомаха не завършва храносмилането

Не само не само завършва там, но и не започва, въпреки съществуващата заблуда по този въпрос. Наистина стомахът изпълнява множество нужни и полезни за организма функции.

Основната негова задача е да приема постъпващата храна, механично да я обработва и да я изпрати в тънкото черво, където се осъществява и храносмилането.

Повечето хора обаче са убедени, че хранителните продукти се придвижват в стомаха по същия ред, в който и постъпват, а всъщност в стомаха всичко се смесва и смила като в месомелачка.

Това се случва, благодарение на многобройните ензими и солна киселина. Именно в стомаха се абсорбират определени вещества – вода, сол, захар, а също се активират постъпващите витамини, и по-точно на витамин В12.

Намаляване на стомаха с храна – възможно ли е

В желанието си да преминат към правилно хранене и да започват да спазват принципите на здравословния начин на живот, някои си мислят, че в някаква степен това ще им помогне да намалят обема на стомаха и така да коригират теглото.

Чрез ограничаване на храненето или намаляване на порциите не се повлиява обема на стомаха, а може да се предотврати само силното му разтягане.

При норма обемът на стомаха без съдържимо варира около 0.5 литра, а след напълване се разтяга от 2 до 8 пъти. Преминаването към дробно хранене може да помогне за намаляване на апетита. Ще се предотврати появата на силно чувство на глад, а това означава и на преяждане.

Обемът на стомаха не зависи от телесното тегло

Смята се, че колкото по-голямо е теглото на човек, толкова по-големи са размерите на стомаха. Всъщност при слаб и дори кльощав човек този орган може да превишава по размери аналогичния орган при пълен и дори дебел човек.

„Тайната” е в индивидуалните особености на организма и вече споменатата способност за разтягане. Много хора погрешно смятат, че щом веднъж стомахът се разтегне от ядене, няма да може да може върне към предишните си размери.

И ще се налага постоянно да се яде повече, поради повишен апетит, и няма да е възможно справянето с нарасналите му потребности.

За кардинално разрешение на този проблем се възприема хирургичната операция, която помага за предотвратяване на вълчия апетит. Но дори и след операция с течение на времето пациентите започват да ядат същите обеми храна както и преди хирургичното намаляване на стомаха.

До голяма степен размерите на стомаха зависят от собствените хранителни навици. Ако често се яде калорична и обемна храна, то стомахът няма накъде да се съкращава. С времето тонусът на мускулите на неговите стени отслабва, тоест привиква към постоянно разтегнато положение.

Ако човек преразгледа своето отношение към храненето и собственото си здраве, ще престане да натоварва излишно своята храносмилателна система, този орган ще се върне към предишния физиологичен обем.

 „Успелите” да си докарат гастрит е възможно да имат проблеми, поради намалената еластичност на стените на стомаха.

Какви навици помагат за намаляване на стомаха

Хранителните навици до голяма степен определят до колко стомаха може да увеличи своя обем и да се върне към физиологичните си размери. Упражненията за коремна преса може да помогнат за нормализиране на обема на стомаха и за повишаване на неговата еластичност.

Отслабването – начин за намаляване на киселините

Невероятно, но факт – по-пълните хора по-често получават киселини, отколкото лицата с по-слабо телосложение. При сваляне на няколко килограма, най-вече чрез прилагането на диети, пристъпите на киселини ще бъдат сведени до минимум.