Според Световната здравна организация броят на заразените отново ще започне да расте неуморно, ако започне масово либерализиране на вече взетите мерки.

Болестта е навестила общо 2 милиона души от световното население.

Над 170 хиляди души са загинали в битката със заразата. От СЗО се надяват да не се случи масово подлъгване на държавите заради привидно забавения ритъм на болестта.

Тази битка, битката с COVID-19, ще бъде дълга и наистина е важно да помислим за нов начин на живот. Хората ще трябва да го приемат вече като част от живота им.

Частният сектор ще трябва да помисли, как да поднови работа с минимизиране на риска“, заяви притеснен Такеши Касаи, директор на СЗО за Западния Тихи океан.

Ситуацията в Италия се подобрява

В Италия, намалява броят на пациентите с коронавирус в интензивни отделения. За първи път от началото на световната пандемия в страната има повече респиратори за изкуствено дишане, отколкото са заразените пациенти в отделенията с най-тежки случаи.

Общият им брой в момента е 2500 и вече няколко поредни дни намалява уверено. Дали това не е краят на битката за Италия?

В Испания обмислят облекчения

Властите в Мадрид, Испания приеха удължаването на карантината до 9 май. Ще бъдат въведени известни облекчения за децата.

От 27 април децата под 14 години ще могат да придружават възрастни по време на вече позволените от закона за извънредното положение дейности.

Децата ще могат да излизат навън заедно с възрастни например до супермаркет, аптека или банка“, каза в свое изявление Мария Хесус Монтеро, говорител на правителството в Испания.

Германия вече мисли за футбол

В Германия, футболната „Бундеслига“ може би ще приеме решение да поднови мачовете си още на 9 май.

Федералните власти и футболното ръководство обсъждат дали срещите да се провеждат при закрити врата и при строги нови хигиенни мерки.

„Боли ни и ни е много неприятно, но като много други неща тази година не е нормална и защото не е нормална година за съжаление ще мине без Октоберфест“, заяви премиерът на Бавария Маркус Зьодер.