Според последни официални данни, вирусът, който разтресе света, е застигнал над 451 000 души. Неговите жертви са над 20 000 човека.

Говорителят на СЗО Тарик Язаревич обясни пред света, че Световната здравна организация не отбелязва абсолютно никакви промени във вирулентността на коронавируса в зависимост от това колко далеч от Ухан се е разпространил.

На въпрос дали вирусът отслабва и има шанс човек от един регион да не пострада толкова, колкото човек от друг, Язаревич обясни: „В момента не виждаме никакви индикации, че вирусът се променя значително при своето влияние върху хората в зависимост от региона.

В зависимост от страната и региона, се променят само мерките, предприети от правителствата, а също така и възможностите на здравните системи да се справят със ситуацията".

Междувременно в други държави

С камбанен звън в сряда вечер във Франция отбелязаха празника Благовещение. По този начин те изразиха и подкрепата си за лекарите, медицинските сестри и здравните работници, които се борят от първа линия с епидемията от коронавируса в страната.

Църковните власти призоваха богомолците в 19,30 часа да запалят свещи на прозорците си и да се помолят.

В това време, президентът на страната Еманюел Макрон обяви началото на военна операция, която ще носи името „Издръжливост“. Тя ще има за цел да помогне на държавата в борбата с коронавируса.

„По предложение на министъра на отбраната и на шефа на генералния щаб на армията, взех решение да стартираме операцията „Издръжливост”.

Тя е различна от действащата сега операция срещу тероризма и ще бъде изцяло посветена на помощта за населението и за властите в борбата срещу COVID-19” – обясни президентът Макрон.

Франция по въздух

Столичното летище „Орли“ спира временно пътническите полети от 23:59 ч. на 31-ви март заради големия спад на броя на пътниците. Мярката, също така, има за цел да запази ресурсите на летището.

"Вчера регистрирахме спад с 92% в пътникопотока на "Орли" и с 89% на "Шарл дьо Гол", обясни пред журналисти генералният директор на летищния оператор А Де Пе Едуард Аркрайт.