Пореден протест на служителите на МВР ще бъде организиран в държавата ни. След Кърджали, Варна и Шумен, днес униформените ще се съберат в морския град в Бургас.

Поводът за недоволството е, че останаха извън списъка на държавните служители, които ще получат до 30% увеличение на заплатата - една от мерките, предвидени от държавата за служителите на първа линия.

34 общо са институциите, които са включени в министерското постановление. МВР, обаче остава извън тях.

Това предизвика напрежение сред полицаите, които от март месец насам работят на извънреден график. Има уверение, че ако не бъдат чути исканията на служителите на МВР, те готвят масов протест в столицата ни София.

Учители си отиват в Шумен

Двама учители от Североизточна България загубиха битката с COVID-19. Едната е 48 -годишна преподавателка в Основно училище „Никола Вапцаров“ в Разград.

Другата преподавателка ще е 49-годишна нейна колежка от Професионалната гимназия по облекло и хранене в Шумен. И двете преподавателки са били на болнично лечение през последната седмица и не са имали контакти с колеги и ученици.

В Шумен решението на ръководството е да поиска дистанционно обучение за своите възпитаници.

„Вчера излезе заповед, която позволява да се премине към електронна среда на обучение. Ние взехме решение да поискаме да преминем в такава среда до 6-ти ноември.

Това е предпазна мярка, защото към този момент нямаме заразени ученици. Тази стъпка ще помогне да се преодолее и психологическата драма“, каза директорът на ПГОХХТ „Асен Златаров“ – Шумен – Веселин Тодоров.

Той добавя, че всички учители имат контакт помежду си.

„Няма как той да бъде ограничен, защото всички се срещаме в учителската стая“, казва Тодоров.

„Г-жа Иванова работи при нас от две години, но успя да спечели доверието на всички ученици. Тя бе уважаван и обичан учител от колеги и ученици“, казва директорът.

На територията на учебното заведение ще бъде извършена дълбока дезинфекция.

Пожарникарите също на протест

Трудът, който извършваме не е достатъчно оценен. Това заяви инж. Венцислав Станков - президент на НСПС "Огнеборец".

Въпреки че се очаква 10-процентно увеличенe на заплатите във всички държавни бюджетни организации, това не удовлетворява пожарникарите и затова те подготвят протест.

„Имайки предвид условията, в които работим и пакета от мерки, който беше приет от правителството за 34-те административни структури, нас това 10-процентно увеличение не ни удовлетворява. Дейността, която извършваме не е достатъчно оценена”, каза по темата още Станков.

По думите му към този момент началната заплата на новопостъпили пожарникар е 966 лв., като в зависимост от нощните смени, тя става около 1,200 лв.

„Виждаме каква е ситуацията в държавата, не сме на самотен остров, но все пак тя трябва да се грижи еднакво за всички.”, коментира инж. Венцислав Станков.