Днес в руския град Сочи ще се проведе среща между руския президент Владимир Путин и турския му колега  Реджеп Тайип Ердоган. Основни тема в срещата ще са войната с Украйна и дали е възможно развитие по въпроса със зърнената сделка.

Това ще бъде първата сделка на двамата президенти след излизането на Русия от зърнената сделка. Двамата лидери са в постоянен контакт и поддържат близки отношения като последния им телефонен разговор беше на 2 август.

Целта на днешната среща е да се постигне споразумение за износ на украинските зърнени храни в Черно море като ролята на Турция е на посредник между Русия и ОНН.

Русия се оттегли от споразумението за износа през юли като от тогава почти ежедневно Москва предприема удари по украинските пристанища по река Дунав, която остана единствения път за износ на украинско зърно.

Какви са исканията на Русия 

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу коментира, че Русия може да се върне към споразумението за износа на зърнени храни в Черно море ако исканията ѝ бъдат изпълнени. В тази връзки външният министър Сергей Лавров е изпратил списък с мерки В Турция, които трябва да бъдат реализирани от Запада, за да може да се възстанови украинския износ. В условията влиза и гарантирането на безпрепятствен износ на зърно от Русия.

Анкара има много важна роля в преговорите за възобновяване на сделката. Според турското правителство успешните преговори и връщането на условията за износ както са били преди Москва да напусне сделката са за осигуряването на зърнени храни в световен мащаб.

Часове преди срещата: Русия нанесе нов удар по украинско пристанище

Украинския град Исмаил осъмна след нощен въздушен удар над пристанището в града. Украинските военновъздушни сили призоваха жителите на пристанищния град да се скрият в убежищата докато премине заплахата.

Ударите са били безпилотни и са продължили цели 3 часа и половина. По пристанището в Исмаил са причинени значителни щети по складове, производствени сгради съобщава губернатора на Одеска област Олег Кипер.

Украинската противоотбрана е успяла да свали най-малко 17 дрона. По първоначални данни няма жертви и ранени.

Само преди ден бяха нанесени военновъздушни удари и по пристанището в град Рени. При тази атака два души бяха ранени и бяха нанесени сериозни щети на пристанищната инфраструктура.

Срещата на двамата президенти беше планирана и обсъдена на предварителна визата на турския външен министър Хакан Фидан и руският му колега Сергей Лавров в Москва в края на месец август.