„Продължаваме Промяната” не затваря пътя за преговори, но от партията не искат да изневерят на принципите си - нулева толерантност към корупцията. Това каза пред медиите депутатът от ПП и временен председател на парламента Мирослав Иванов.

„Влизане в правителство с ДПС, ГЕРБ, ИТН, със сегашните им лидери - за нас ще бъде прекалено голям компромис с нашите ценности. Оставаме верни на това, което сме казали. Имаме програма и тя включва съдебната реформа и антикорупционната програма”, обясни той.

Ще се бие ли ИТН с корупцията

Иванов уточни, че ако депутатите от „Има такъв народ” желаят да подкрепят програмата им, състав на правителство и кабинет е възможен.

„Ако тяхното ръководство се запази, не виждам как ще се състави кабинет”, е неговото мнение.

Според него ИТН не са диалогични и вървят в посока, която прекалено силно се различава от тяхната, тази на БСП и „Демократична България”. Той даде пример със саботирането на Комисията по конституционни и правни въпроси. „Това беше поредният явен сигнал, че колегите от ИТН, с това ръководство, не желаят да извършат антикорупционната реформа”, добави Иванов

Стреми ли се ПП към нови избори

Той допълни, че фокусът на ПП не е отиване на избори, но уточни:

„За нас е безпредметно да се съставя кабинет, който не иска да извърши съдебната реформа и да се бори с корупцията. Именно в борбата с корупцията виждаме основния двигател оттук нататък за промени”, каза още Иванов.

При предсрочни избори той очаква, че избирателната активност ще бъде по-висока и вярва, че ще постигнат по-добър резултат.

„Показахме на хората, че имаме принципи, каузи, които можем да отстояваме. И че не сме склонни на тънки компромиси само и само да се задържим във властта”, добави Иванов.

Според него „Има такъв народ” и партията на Стефан Янев „Български възход” няма да влязат в следващ парламент. Той коментира дали тогава от ПП ще разговарят с ГЕРБ или ДПС за бъдещ кабинет.

„Няма да правим компромиси с нашите цели. Не можем да кажем, че ще се коалираме с ГЕРБ, при положение, че искаме Борисов да бъде разследван за безобразията през последните 12 години. Това важи и за ДПС с Пеевски”, подчерта депутатът.