Регионалното министерство може да издаде виза за строителството на нова детска болница в нова сграда. Това заяви вчера ресорния министър Виолета Комитова.

Решението дойде след среща с представители на инициативния комитет, които по-рано през протестираха под прозорците на Министерския съвет.

„Нещата не са толкова прости. Обещание получихме още преди година, което не се изпълни. Издаването на виза в този момент не е решение, защото за да се направи нова сграда, трябва да има качествено задание, което да стъпи на нуждите в детското здравеопазване.

Отново ще сложим каруцата пред коня, ако се тръгне към ново строителство, без да се мине по целия път.”, обясни арх. Бакалова.

Процедурите около строежа

Тя подчерта, че експертите и родители от инициативата не желаят строежът да бъде разрушен. Като експерт арх. Бакалова смята, че събарянето на сградата ще е изключително опасно. Според нея решението е да се строи на чист терен.

До две седмици институциите трябва да решат и какво ще правят с обществената поръчка за дострояването на старата сграда. Ангажимент за това е поел министърът на здравеопазването.

„Ние настояваме, като представители на родители и граждански организации, да бъдем включени в този процес, да осигурим неговата прозрачност и да можем да гарантираме, че нещата ще се случват в най-добрия интерес за децата”, каза майка от инициативния комитет.

Проф. Владимир Пилософ е на мнение, че няма напредък по решението на проблема.

„Няма направено сериозно проучване и анализ каква точно трябва да бъде тази болница. Идва и един много сложен въпрос – пускане на една такава болница в София ще изисква цялостно преустройство и реорганизация на детското здравеопазване в столицата.

По този въпрос няма нито дума в досегашните документи. Би трябвало всички структури, които са пръснати по болниците да бъдат обединени. Как ще стане цялата история.”, попита той.

„Пирогов“ – разсечена от проверки

Проверката в „Пирогов” продължава. Директорът на лечебното заведение проф. Асен Балтов заяви, че тя е удължена до 10 юли и ще я коментира, след като излязат резултатите.

„Мисля, че до този момент няма нередности. Аз не съм човекът, който регистрира пациенти.

Аз съм лекар и си познавам колегите. Смятам, че всички те работят нормално и направиха толкова много по време на пандемията. Не вярвам някой да е направил толкова, колкото ние, в „Пирогов”, коментира проф. Балтов.