Вчера около 3 часа сутринта 17-годишен шофьор причини катастрофа с две жертви в близост до великотърновското село Кесарево. В таксиметров автомобил пътували 66-годишен водач и брат му, които отивали за риба. Върху тях връхлита кола с мощна скорост, управлявана от 17-годишен шофьор без книжка.

Двамата братя са загинали на място, а водачът на другата кола е откаран в болницата във Велико Търново с множество счупвания.

В следствие на зверския инцидент, десетки таксиметрови шофьори организираха протест и блокираха по обяд центъра на Велико Търново. По този начин те показаха, че се обединяват срещу инцидентите по пътя и поискаха по-строги мерки за безопасност.

Пробата за алкохол на шофьора причинил катастрофата е отрицателна. Непълнолетният шофьор е привлечен като обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост. В момента се намира под охрана в лечебното заведение, в което е настанен. По случая е образувано досъдебно производство.

Родителите на шофьора също могат да влязат в затвора

Непълнолетният шофьор, който е управлявал автомобила е неправоспособен. Той не е контролирал непрекъснато превозното средство и е излязъл от лентата си за движение и е навлязъл в насрещната лента, по неустановена все още от разследването причина.  

Наложена е мярка за задържане под стража за 48 часа на непълнолетното лице, която може да бъде извършена както в ареста, така и в болницата, според здравословното състояние на младежа. Днес му предстои втора операция, след което ще се реши къде ще бъде задържано лицето. Наказанието, което може да бъде наложено на шофьора причинил катастрофа с две жертви е до 5 години лишаване от свобода.

Ако чрез доказателства се установи, че автомобилът е бил съзнателно предоставен на непълнолетното лице за управление от неговите родители и на двамата може да бъде повдигнато обвинение за причиняване на престъпление в резултат на съучастие. Хипотетично според закона има възможност освен виновника за катастрофата, в затвора да лежи и негов родител до 5 години, ако се установи доброволно предоставяне на автомобила.

В момента се разследва дали 17-годишният младеж и преди е управлявал автомобила, но доказателства за това няма. Водачът на автомобила, който е навлязъл в насрещното платно е бил разпитан, но според думите му той няма спомен за инцидента и се е възползвал от правото си да не дава обяснения по повдигнатите му обвинения. За сега все още не е установено с каква скорост се е движил автомобила управляван от 17-годишния водач.

Младежът няма криминални прояви като непълнолетен и не е осъждан. Продължават процесуалните действия с разпити и свидетели.