„България и Русия разполагат с традиционно отлични отношения в областта на туризма, както на институционално, така и на експертно ниво. Русия е приоритетен туристическия пазар за страната ни.“

Това заяви вицепремиерът и министър на туризма на България Марияна Николова по време на срещата си в Москва с вицепрезидента на Асоциацията на туроператорите в Русия Александър Сирченко, който е и заместник генерален директор на туроператорска агенция в страната.

„COVID-19 остави своя отпечатък върху туризма. Заинтересовани сме ограниченията да паднат между нашите страни и гражданите да могат да пътуват, както и да се увеличават туристите, надявам се да спре спадът на руските туристи в България.” – подчерта вицепрезидентът на най-голямата асоциация на руските туроператори Александър Сирченко.

“Има много причини за развитие и увеличение на туристическия поток, страните ни са свързани.”, подчерта той.

Сирченко отправи официално искане за облекчаване на издаването на визи и каза, че от 1 януари 2021 Русия ще въведе електронни визи за туристите от други страни. От руска страна изявяват желанието си България също да може да го направи.

Той настоя и за по-активна реклама на България на руския пазар и фокус върху другите видове туризъм – извън морския и зимния.

„Министерството на туризма ще продължи да работи България да се реализира все по-успешно като целогодишно туристическо направление на руския пазар.”, категорична бе Николова и заяви, че България е целогодишна дестинация, за чието популяризиране ще продължи да се работи в Руската федерация.

Мерките, които взима правителството за туризма ни

„Българското правителство предприе навременни мерки, с които да облекчи максимално туристическия сектор и от тях имаше видим, ползотворен ефект за бранша. Към днешна дата остава да възстановим туристическите посещения с Русия, което вярвам ще се случи максимално скоро и за което Министерството на туризма работи приоритетно.”, заяви Марияна Николова.

На какво ниво е туризмът в нашата страна

„България е част от туристическите дестинации с печат за безопасност и хигиена (Safety and hygiene travel stamp), издаден от Световния съвет за пътувания и туризъм (WTTC).“ – отбеляза министърът на туризма на България и обърна внимание, че на фона на постоянно увеличаващия се брой случаи на заразени с болестта на коронавирус, България все пак остава сред страните с най-малко заразени на Балканите, което я прави сигурна туристическа дестинация.

„Русия е стратегически партньор на България в туризма. Министерството на туризма има отличното сътрудничество с отговорните за туризма руски институции, не само с федералния център, но и с администрациите и бизнеса от руските региони.”, подчерта вицепремиерът.

Николова благодари за голямото признание за важността на страната ни за руския туризъм относно продължаването на асоциираното членство на Националното представителство по туризъм на България в Асоциацията на руските туроператори (АТОР).