Данни, публикувани на сайта на Националния статистически институт, дават ясна представа за трендовете в родния туризъм.

Отчита се ръст от 4,2% на приходите от нощувки в туризма за периода януари-октомври 2019 г., като с 4,8 на сто се увеличава броят на пренощувалите лица.

Приходите, които са постъпили в различните места за настаняване от страна на родните туристи, са нараснали с близо 15%, спрямо същия период на миналата година.

Статистиката е изготвена за общо пренощувалите лица в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна, които са над 7,3 млн. за периода януари-октомври 2019 г. с ръст от 4,8 на сто в сравнение със съответния период на 2018 година.

Ръст при всички отчетени показатели

За първите десет месеца на изминаващата година броят на реализираните нощувки надхвърля 25 милиона, което се оказва с 0.7%, спрямо същия период за 2018 година.

Въпреки трудностите, за пореден път статистиката показва, че родният туризъм се развива устойчиво.

Министърът на туризма Николина Ангелкова заяви, че е доволна от общите усилия на държавата, местната власт и представителите на бизнеса.

Именно тези усилия стоят зад отличните резултати и показват, че заедно може да се преодолеят всички трудности и международни кризи, заяви Ангелкова.

Тя добави още, че добрите постижения са стимул за всички заети в туризма, но и отговорност, за да запазим постигнатото и да продължим да го надграждаме през 2020 и следващите години.

Николина Ангелкова се срещна с посланика на Италия

Министърът на туризма се срещна с посланика на Италия у нас Н. Пр. Стефано Балди. Обсъден беше планираният за следващата година туристически форум, който ще се проведе в Силистра.

Събитието ще е посветено на инвестициите в туризма, които да приоритетни за българската икономика.

Очаква се да присъстват членове на организации, които представляват италианския бизнес у нас, както и други компании, представители на културните министерства и дипломати.

Ще се обсъдят и възможностите за побратимяване на градове с традиции в туризма и културното наследство.

Силистра е избран за домакин на форума, тъй като на територията на областта е разположен археологическия резерват „Дуросторум-Дръстър-Силистра“.

Н. Пр. Стефано Балди приветства двете идеи и обеща съдействие в популяризирането на Силистра като инвестиционна и туристическа дестинация.

Той бе подкрепен от представителите на италианския бизнес у нас, които ще помогнат тези инициативи да бъдат презентирани пред членовете на организациите си.

Силистра е основан през 106 г. и има много богато римско наследство, което учудва дори италианските туристи, отбеляза д-р Найденов и покани дипломата да го разгледа на място.