Ако четеш този текст и предлагаш стоки през обяви в интернет, ще разбереш, че вече трябва да плащаш данък. От тази година данъчните подхващат и продавачите в сайтовете с обяви.

До 30 април те трябва да декларират доходите от всички вещи, които предлагат през платформите в интернет. Ще сложи ли това край на онлайн измамите?

И как данъчните ще следят търговците в мрежата? Отговорите - от Георги Георгиев в рубриката „На твоя страна”.

Всеки 4 от 10 лева в е-търговията остават невидими за данъчните, показват данните на НАП. Сред продаваните в интернет стоки, чиито обороти най-често се биват скривани, са спортни стоки, дрехи, обувки, техника, лекарства, козметика и части за автомобили – общо взето и най-купуващите се.

Бъдещето на е-търговията

За да се „осветлят” търговците в мрежата, обаче още от тази година ще трябва да се декларират и доходите от електронна търговия. Така данъкът в размер на 15% ще трябва да бъде плащан от тези, които продават в платформите за безплатни обяви.

Старият ти телефон вече не ти харесва? Имаш два еднакви парфюма? Искаш да почистиш гардероба от дрехите, които вече не ти стават?

В момента близо 3 млн. от българите са потребители и използват именно платформите за безплатни обяви, за да продават излишните си вещи. През последните години всичко ненужно се превръща във възможност за нов доход. Чрез обява за продажба в интернет.

„Реших, че мога да докарвам допълнителни пари от продажба на авточасти, телефони и всякаква техника - главно втора ръка. С времето започнах от различни приятели да взимам техни стоки - продавам ги и по този начин припечелвам и аз.”, разказва той.

През последните месеци, обаче данъчните забелязват, че някои от продавачите в такива платформи публикуват не единични, а десетки обяви. А доходите от тях са за стотици хиляди левове. Без да се облагат.

„Има физически лица, които правят продажби от порядъка на половин или над един млн. лева годишно, които не са регистрирани като бизнеси. Очевидно е, че когато продадете 200 мобилни телефона през интернет в рамките на календарната година, много трудно може да се аргументира, че това представлява лично потребление и използване на лични вещи.”, обясни - Росен Бъчваров от НАП.

Какво е решението, което трябва да се вземе

Нетрадиционните обороти през обяви за лични вещи данъчните засичат чрез наложените платежи, които минават при доставките на колети. Инспекторите сравняват получените пари чрез куриери и данъчните декларации на фирми и граждани.

По този начин годишно хазната олеква с 300 млн. лв. от укрити данъци от електронна търговия, показват сметките на данъчните. Решението – осезаемо затягане на контрола.

Като ще облагат с данък от 15 % доходите на всички търговци в сайтовете за обяви и социалните мрежи. Мярката ще сложи край на нелоялната конкуренция при интернет търговията, смятат от бранша.