Не, не става въпрос за някаква ведра мантра на оптимизма. Този вторник бе публикувано официално проучване на Галъп, което установява, че хората, които редовно поздравяват съседите в квартала, имат по-добро благосъстояние от тези, които казват „Здравей“ на по-малко или никакви съкварталци.

Живеем в модерни времена и голяма част от столичаните, например, споделят огромни жилищни блокове с n на брой хора, без да знаят дори и техните имена.

Проучването показва още нещо интересно - колкото по-млад е човек, толкова по-несклонен е да поздравява съседите, а това има връзка и с по-малкия процент физическо, финансово и емоционално благосъстояние. Така например хората под 30-годишна възраст средно поздравяват по 2,9 съседа и само 14% във възрастовия диапазон поздравяват 6 или повече.

Колко по-щастливи са хората, които поздравяват съседите

Проучването, проведено в САЩ измерва благополучието от 0 до 100, като 100 е най-добрият резултат. Средната стойност на благополучието на хората, които не поздравяват нито 1 съсед е 51,5, а за хората, които поздравяват редовно поне 6 съседи стойността се повдига на цели 64.

Най-добрите резултати се наблюдават при 6 поздрава (в случай че някой си ги брои), споделя Дан Уитърс, който е директор на изследванията за Националния индекс на здравето и благосъстоянието на Галъп. Не съветваме обаче да ги осъществявате, просто за да сложите тикчето в чеклистата, тъй като подобен подход едва ли би довел до търсения ефект.

Резултатите са достоверни, тъй като са част от голямото национално проучване на Галъп за кариерно, финансово, социално, физическо и общностно благополучие, което се провежда на всеки 3 месеца в САЩ от 2008 г. насам.

„След 6-тия път няма увеличаване на ползите от това да поздравявате съседите си“, добавя Уитърс. „Но 6 е по-добре от 5, 5 е по-добре от 4 и така чак до 0.“

Дори не се изисква да познавате човека добре, за да го поздравите и това да рефлектира положително върху вас. Дори не е необходимо да се спрете и да побъбрите, нито да знаете името му.

Но колкото повече хора поздравявате, толкова по-голяма е вероятността да се спрете с някого и да поговорите за малко повече. Освен това някои дни може поздравите да са 0, в зависимост от това дали успеете да се засечете с някого, но в други може и да поздравите всеки, с когото пътищата ви се пресекат.

Как редовните съседски поздрави повлияват върху благополучието ви

Според анализа на данните от проучването, редовното казване на „Здрасти“ повишава не само социалния успех, но и подобрява физическото, финансовото, кариерното и общественото благополучие.

Придобива се по-голямо чувство за безопасност в социалната среда и емоционална привързаност при връщане в квартала. Кариерно човек започва да се усеща по-подходящ за позицията си и е насърчен да използва силните си страни. Физически пък започва да усеща, че има нужната енергия, за да се справи с ежедневните си задачки. Финансово придобива по-отговорни навици за изграждане на имуществена сигурност.

И цялото това процъфтяване само от едно семпло добросъседство? Струва си човек да опита и да вдигне рейтинга на благополучието си с 12,5 единици.