При възкачването си на трона кралските особи могат да си изберат като свое кралско име всяко от личните си имена, информират запознати медии

Навремето, запитана какво име иска да носи като кралица, Елизабет Втора отговорила „Моето, разбира се, какво друго?“, разказват Артър Бусфийлд и Гари Тофоли.

Принц Чарлз можеше да стане „крал Филип“, „крал Артър“ (Артур) или „крал Джордж“. От резиденцията му обаче потвърдиха, че той е избрал името "Чарлз Трети".

Принц Уилям ще стане принц на Уелс.

Уилям ще стане принц на Уелс, поемайки досегашната роля на баща си.

Чарлз чака и се готви да застане на трона през целия си живот – той вече е 73 години или доста над пенсионната възраст във Великобритания.

Камила, херцогинята на Корнуол, ще стане кралица консорт

Очакваше се Камила да бъде „принцеса консорт“, а не „кралица“, но кралица Елизабет обяви през февруари 2022 г., че иска в бъдеще херцогинята на Корнуол да бъде известна като „кралица Камила“.

Ще се състои ли т.нар. „бдение на принцовете“

По време на поклонението пред кралицата майка след кончината ѝ през 2002 година, внуците й за кратко замениха гвардейците, стоящи на пост край ковчега в т .нар. „бдение на принцовете“. Нещо подобно се случва след смъртта на крал Джордж Пети.

Вероятно подобна почит ще бъде отдадена и на кралица Елизабет Втора.

По време на поклонението пред кралицата майка над 200 000 души засвидетелстваха почитта си, а мащабът на траура за най-дълго управлявалия английски монарх вероятно силно ще засенчи тези цифри.

Какво се очаква да е погребението на Елизабет

След смъртта на принцеса Даяна, десетки хиляди хора положиха цветя край Бъкингамския дворец. Според някои оценки са били оставени близо 1 милион букета, написа „Гардиън“.

Хората чакаха на опашка по 10 часа и повече, за да се подпишат в съболезнователните книги.   

На погребението ще присъстват световни лидери, а хора от целия свят ще го гледат по телевизията

Очаква се лидери на страни от целия свят да пристигнат в Лондон, за да засвидетелстват почитта си към кралицата. Тя беше най-възрастният държавен глава в света и с над 70 години на трона.

В деня на погребението на принцеса Даяна „над един милион души се наредиха по маршрута на процесията“, според Би Би Си. Във Великобритания близо 30 милиона души са гледали церемонията по телевизията, а в света – цели 2,5 милиарда.

Погребението на кралица Елизабет Втора вероятно ще събере пред екраните не по-малко хора.

Службата ще бъде ръководена от Джъстин Уелби, който е архиепископ на Кентърбъри и втората най-високопоставена фигура в Англиканската църква след монарха.