Министрите на вътрешните работи и на отбраната посетиха днес българо-турската граница в района на Елхово. Иван Демерджиев и Димитър Стоянов ще обходят и част от оградата.

„Текат вътрешни проверки. Събрали сме данни и от ДАНС, и от нашата Вътрешна сигурност, и от всички служби за случаи, в които имаме съмнения да са замесени наши полицаи. Ще бъдат предприети мерки буквално в следващите дни.

Ще има рокади, ще има и лица, по отношение на които ще се предприемат наказателни производства.”, каза още вътрешният министър и вицепремиер.

"На различно ниво са проверките - до към среден състав ръководен. Основно в регионалните дирекции по места.", допълни той.

След последните случаи на незаконно преминаване на границата от бежанци, от военното ведомство изпратиха над 300 служители, както и техника на границата с Турция. Към охраната са включени безпилотни летателни апарати и дронове.

Военните по границата са хора от цялата страна

Димитър Стоянов обясни, че командированите военни по границата са от цялата страна. 

„Ако преди натискът беше 1000 души, върнати на ден, за последното денонощие те са около 500”, обяви Демерджиев. По думите му по-сериозна намеса от Турция би ни помогнала.

Южната ни съседка обаче отделяла огромен ресурс да охранява границите си с Афганистан. „Нашата цел е да върнем голяма част от тези сили по нашата граница.”, обяви вътрешният министър.

Съдбата на тютюневия склад

Служебният министър на културата Велислав Минеков посети Пловдив втори път по спешност заради събарянето на тютюневи складове, обявени за недвижима културна ценност. Той заяви, че няма да допусне събарянето им. 

„Това е унищожаване, което е повече от безобразие. Няма да го разреша на никаква цена. Вероятно те си мислят, че аз съм бездеен.

Вероятно те си мислят, че аз съм подкупен. Вероятно си мислят, че ще бъда по някакъв начин заплашен. Няма да се случи.”, закани се Минеков.

Той замина спешно за града, след като стана ясно, че складът се разрушава незаконно. Културният министър допълни, че още днес ще подпише становище, с което да предотврати подобни случаи в бъдеще.

Въпреки че по-рано той блокира събарянето на сградите, късно през нощта то продължи. Полицията все още охранява тютюневия склад на бул. „Христо Ботев” 51 в града под тепетата.

Културният министър пристигна около полунощ, но сградата вече беше бутната, а работниците си бяха заминали.