Бедствено положение е обявено в част от Смолян, след като огромна дупка се отвори и погълна част от имот в квартал „Устово”. Бездната води към пещера с неподозирани размери.

От общината настояват държавата да отпусне помощ за спешно обследване.

„Колеги геолози се обаждат, за да ни помогнат. Областният управител откри фирма, която да ни помогне. Днес очакваме специалисти геолози от страната. Надяваме се, че все някой ще даде някакво решение”, заяви инж. Мариана Цекова, зам.-кмет на Смолян.

Очаква се и становище на Геозащита-Перник, които са били изпратени на място.

Предизборната кампания започва

Започва предизборната кампания за вота на 2 октомври. Темата по медиите коментираха певицата Есил Дюран, епидемиологът проф. Тодор Кантарджиев, финансистът Левон Хампарцумян и пиар експертът Пепи Димитрова.

„Какво искат да чуят хората по време на изборите? Те не искат да чуят вече за избори”, смята специалистът „Връзки с обществеността” Пепи Димитрова.

Според Есил Дюран българите са объркани след четири вота, в които участваха през последната година и половина.

Проф. Кантарджиев смята, че въпреки конструктивната кампания, която се очаква, „ще се повтори каквото е било”.

„Идеологическата нищета на партиите доведе много лоши неща в нашата страна. Даже преди 30 год. избирателят виждаше, че от тези хора има идеалисти. Покажете ми ги сега, за да се привлече моето внимание. За съжаление, това не може да се очаква. Плаши ме, че образованите и активните хора ще се дистанцират от изборите”, каза още професорът.

„Когато се зададе криза, пиарът трябва да се замести с действие”, казва финансистът Левон Хампарцумян. По думите му това обикновено ражда нови лидери.

Ходовете на България

Попитан дали не трябва страната ни да подсигури зимата с газ от „Газпром”, Мирчев отговори, че до голяма степен зимата е била подсигурена от уговорените танкери с втечнен газ. Той попита защо сме отказали шест от тях и отрече тезата, че причината е липса на слотове за разтоварването им.

„Няма нищо подобно. Газовият терминал в Гърция е с удвоен капацитет вече.

Само че трябва някой да отиде до Гърция и да говори с гръцките представители за това да имаме осигурени слотове. Работата на енергийния министър е не просто да отиде, а ако трябва да спи пред вратата на гръцкия министър, докато не осигури слотовете.”