Когато става дума за поддръжка на банята, всички ние сме чували всевъзможни твърдения, които са ни карали да си зададем въпроса дали това е истина или са просто някакви нелепи градски легенди.

Едно подобно твърдение е, че животът на една баня е някъде между 10 и 20 години, което на свой ред поражда куп други питания. Защо трябва да е между 10 и 20 години и кое го прави толкова кратък?

Наистина ли трябва да се правят ремонти толкова често? И ако това е така, кое налага да се прави ремонт на едно толкова сложно и скъпо за ремонтиране помещение, каквато е банята?

Плочките за баня - каква е тяхната продължителност на живота

Лесно можете да очаквате плочките да издържат 50 и дори 100 години, без да се наложи да бъдат сменяни. Всички сме виждали стари керамични мозайки, които са оцелели в земята в продължение на хиляди години и излизат на бял свят при разкопки.

Плочките, които поставяме в банята са не по-различни и всъщност сами по себе си те лесно могат да се нарекат вечни. Проблемът, който налага правенето на ремонти всъщност е свързан с фуги, сифони и тръби.

Кое колко често трябва да се подменя

От всичко, което се инсталира и прави по една средно статистическа баня, най-кратък живот имат фугите. Те трябва да се подновяват средно на всеки 7 - 8 години, тъй като се износват първи.

Те постепенно избледняват под влияние не само на водата, но и в резултат на редовното почистване на банята с гъби и четки, като накрая изчезват съвсем и от тях не остава почти нищо.

Сифонът, от своя страна, има живот около 15 години, като може да оцелее невредим поне още 5 при добра поддръжка. Ако е направен добре, той може да се отстрани и подмени, без това да налага изкъртване на цялата баня.

Не на последно място трябва да споменем и тръбите, които също не са вечни. Някои жилища не подменят ВиК инсталацията с десетилетия, докато други го правят на всеки 10 - 15 години и пак имат проблеми с това.