Ново спиране на газовите доставки от Русия задълбочава кризата на енергийния пазар и увеличава перспективите за рецесия в Европа.

„Газпром” спря от днес подаването на гориво по „Северен поток-1”. Москва обяви, че прекратяването е за профилактични работи и ремонт и газ няма да тече по тръбата до 3 септември.

Европейските страни обаче се опасяват, че Русия може да удължи прекъсването и обвиняват Владимир Путин, че използва енергийните доставки като оръжие.

За разлика от 10-дневната профилактика на „Северен поток-1” миналия месец този път спирането беше обявено преди по-малко от две седмици, а ремонтните дейности се извършват от „Газпром”, а не от компанията оператор на тръбата.

„Газпром” спира изцяло от 1 септември подаването на газ и за френската компания „Анжи”. Причината, според Москва, е неуредено плащане, съгласно новите изисквания на президента Владимир Путин.

Путин си има компания... от „ястреби“

Около Путин кръжат милитаризирани „ястреби”, които очакват той да не се справи с войната в Украйна и да го отстранят. Това мнение изрази журналистът Христо Грозев от разследващото издание „Белингкет”.

„През последните седмици разговарях с хора от кръга около Кремъл. Те се опитаха да отправят посланието, че за света в момента Путин е миротворец, тъй като около него кръжат „ястреби”, които очакват той да не покаже никакви положителни ходове във войната, да изгуби част от позициите си в Русия, да се страхува да на прави обща мобилизация, а това е единственият ход, който да обърне войната, особено в Херсон.

Защо „ястреби“

Има група милитаризирани „ястреби”, които очакват Путин да не се справи с войната и да го отстранят”, каза Христо Грозев.

Според него все още има сериозен риск за нападение към трета страна.

„Ако има 1-2 очевидни загуби, които не могат да бъдат обяснени по руския телевизионен ефир вечер, ако станат очевидни тези загуби, в стратегията на Путин се включва отвличане на общественото внимание чрез разширяване на войната извън Украйна.

В момента виждаме много послания по пропагандистките канали, че тази война вече не е война с Украйна, а е с НАТО. Един превантивен удар от тяхна страна в трета страна ще намали социалното напрежение в Русия”, заяви Грозев.