КЕВР обсъжда цената на природния газ за септември на открито заседание. Заявлението на „Булгаргаз” е за поскъпване на синьото гориво с нови 6%. Ако регулаторът одобри това предложение, цената ще скочи до над 315 лева за мегаватчас.

Като това не включва тарифите за достъп, пренос, акциз и ДДС. За този месец необходимите количества газ са осигурени, но още се търсят доставки за октомври. Решението за цената се очаква на 1-ви септември.

Има ли България бюджетна стабилност

Държавният бюджет няма да бъде актуализиран. Това стана ясно от думите на служебния министър на финансите Росица Велкова, която даде брифинг в понеделник. Тя очерта мрачна финансова прогноза, като по думите ѝ няма достатъчно пари за непредвидени разходи.

„Намекът на Финансовото министерство е:

Мислете, защото бюджетната стабилност на България и това, което вече 25 години имаме, не е даденост”. То не е постигано по инерция, а различни правителства са полагали усилия да не излезем твърде много извън чертата”, коментира главният икономист от Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

„Не сме зле – нещата не са стигнали дотам, но може и да стигнат, ако не се вземат съответните мерки”, добави още той.

Според икономиста Владимир Сиркаров изнесените данни показват, че фискалната устойчивост е под риск.

„За България като малка, развиваща се, отворена икономика, която е в паричен съвет, големите бюджетни дефицити поставят сериозни рискове”, уточни той.

Богданов обясни, че инфлацията помага за приходите в бюджета.

„Колкото по-високи цени, доходи има в една икономика, толкова повече е основата за облагане. Тук, може би, има резерв в прогнозите на МФ. Може би, икономиката ще расте малко повече, данъчната основа ще е по-голяма, заплатите се вдигат.”, допълни той.

Икономистът от Института за пазарна икономика смята, че проблемът е, че предишното управление е подходило с „големия черпак” при различни мерки срещу инфлацията, за компенсации и други.

Ще има ли повече разходи за България

Сиркаров е почти сигурен, че ще има повишаване на разходите от следващия редовен кабинет.

„За голямо съжаление политическите цели ще бъдат въплътени във фискалната политика все повече и повече. Едва ли ще видим преструктуриране на разходи. Едва ли някой политик в една подобна ситуация ще каже, че ще се орежат дадени разходи”, подчерта той.

„Червената лампичка за вдигането на данъците свети все по-червено. Смея да кажа, че има голям риск да видим увеличаване на данъци и от новия редовен кабинет. Надявам се ниската ставка и плоският данък да не бъдат пипани, защото това в кризисна ситуация би било с изключително негативен ефект.”, предупреди Сиркаров.