"На този етап е установено, че мотивът е изцяло личен. Изключени са всякакви политически моменти".

Това каза на пресконференция за убийството на общинската съветничка във Велинград Паун Савов, прокурор в Окръжна Прокуратура – Пазарджик.

Завръзката

За случая беше задържан 73-годишен мъж, с когото жертвата Екатерина Каферинова е живеела на семейни начала. Двамата се разделили през 2017-та година. След това останали в сравнително добри отношения, по думите на прокурора. Имали общ бизнес с недвижими имоти и финансови взаимоотношения, уточни още той.

В деня преди убийството мъжът, който е живеел в друго населено място, отишъл във Велинград за рождения ден на Каферинова.

"Според първоначалните данни на 28 август вечерта между двамата възникнал скандал. Причината е, че мъжът претендирал  жената да му върне голяма сума пари, която през годините той ѝ бил дал". 

Размер на личните подбуди

Савов не уточни размера на сумата, но поясни, че става дума за няколкостотин хиляди лева, които тя му дължала.

Двамата били сами в едно от помещенията на дома на Каферинова. По време на спора жената била умъртвена, като е удушена, сочат данните от разследването до момента. Мъжът сам е подал сигнал на телефон 112, разказа още прокурорът.

Днес предстои на задържания за 24 часа да му се повдигне обвинение за умишлено убийство. За него законът предвижда от 10 до 20 години лишаване от свобода. Предстои да се внесе искане в Съда и за мярка за неотколонение "задържане под стража".

Изнесеното количество ток от нас за месец юни

През юни България изнася почти половината произведена в страната електроенергия. Това сочат нови данни на НСИ, съобщиха от Института.

През юни у нас са произведени 4,03 тераватчаса електроенергия, което представлява увеличение от 25% на годишна база. На българския пазар са реализирани 2,4 тераватчаса и спрямо юни 2021 година има намаление от 3,1 на сто. Спрямо май доставките също намаляват - с около 1%.

Разнопосочни са данните по отношение на добива на твърди горива. През юни в страната са добити 2,37 млн. тона, което е ръст със 137% на годишна база. Спрямо май обаче има намаление от почти 15 на сто. Доставките на твърди горива през юни са в обем на 2,41 млн. тона като разликата се покрива с внос. Те също намаляват на месечна база с около 15%, но на годишна база има съществен ръст от 132 на сто.