Шефът на ГДБОП се раздели с поста си. Любомир Янев е бил преназначен вчера сутринта, потвърди самият той пред медиите. Освободен от длъжност е и заместник директорът в ДАНС - Недялко Недялков.

Миналата седмица по искане на служебния кабинет поста си напусна и директорът Димитър Георгиев. Главен комисар Калин Стоянов е временно преназначен на длъжността директор на ГДБОП.

Той ръководеше дирекцията за агентите под прикритие. Стоянов бе представен пред състава от заместник-министър Енчо Мирчев и и.д. главния секретар на МВР главен комисар Стоян Темелакиев.

Кой е комисар Стоянов

Главен комисар Стоянов работи в системата на МВР от 2003 г., като последователно е заемал изпълнителски и ръководни длъжности в Областна дирекция на МВР – Бургас, а от юли 2018 г. е началник на отдел „Специални операции“ при Главна дирекция “Борба с организираната престъпност”.

„Преназначен съм в ново звено, сформирано от експерти лично към министъра на вътрешните работи. Той и екипът ме извикаха и ми го съобщиха.”, заяви Янев.

Причини и последствия от чистката

"Към сегашния момент никой не е говорил с мен, за да ме уведоми и да съм провел някакви предварителни разговори по този въпрос.", каза Недялков.

Той допълни:

"Мотивите за моето освобождаване са системно несправяне със служебните задължения, уронване престижа на агенцията и това, че едва ли не аз не мога да си върша работата".

„Добре знаете, че у нас бе разбита шпионска мрежа. Може да има и личен мотив, защото подписът за отнемането на допуска до класифицирана информация на Рашков е мой.”, обясни Недялков.

„Когато проведохме среща със Стефан Янев на нея присъстваше и Рашков, тогава основните въпроси, които бяха задавани към мен, бяха детайлна информация за шпионския случай. В последствие г-н Рашков се обърна към мен и попита защо не отнема допуска до класифицирана информация на главния прокурор, на което аз му отговорих, че той го има по право и това няма как да се случи.”, каза още Недялков.

Той обясни, че е на тази позиция от почти 8 години. "Многократно съм награждаван, като само за тази година имам поне две награди за добре свършена работа", каза още Недялков.

До момента с постовете си се разделиха главният секретар Ивайло Иванов, началникът на СДВР Георги Хаджиев, директорът на „Вътрешна сигурност“Стефчо Банков, както и други служители на ръководни постове в министерството.