„Ние помагаме на Украйна, разбирайки нейната позиция на по-слабата страна във войната, на жертва. Нормално е всеки, който може – да помогне.

Това е руска теза, че който помага на Украйна се въвлича във войната. Друго нещо е, че тази теза измества публичния дебат от други важни теми.

Като например как въобще руският посланик си позволява такова поведение в България? Г-жа Митрофанова се държи с нас като с крепостни селяни.

Тя ни наставлява, тя ни обвинява, провокира. Това е напълно неприемливо поведение за един дипломат”.

Това заяви бившият министър на отбраната проф. Тодор Тагарев.

Мнението на експерта по случая Митрофанова

Според него е съвсем нормално г-жа Митрофанова да се прибере в Москва, след като нашият посланик се прибра.

„Ние независима страна ли сме или чакаме този, който нарушава дипломатическите норми да ни каже какво да правим?”, попита Тагарев.

„Москва се държи изключително провокативно спрямо България. В първия ден на войната Мария Захарова, говорителят на руското МВнР,  направи едно изявление за Луков марш – но две седмици след него и в първия ден на войната. „Внимавайте в картинката да не ви денацифицираме и вас” – беше смисълът на нейните думи. Аз се чудя защо няма официална реакция?”, подчерта още Тагарев.

„Русия ни е обявила за враг. Вече поименно и напълно официално сме обявени за враг.

Наши допълнителни действия няма как да изменят тази позиция. Напротив – нашето бездействие показва на русия, че ние може би ще се поддадем на допълнителен натиск и ни позиционира в лоша светлина пред нашите съюзници.

Други държави от Европа и НАТО вече предоставят военна помощ на Украйна, без да се притесняват как помощта ще бъде интерпретирана от руската страна”.

България и помощта към Украйна – ще влезем ли във война

По думите му първото съображение за оказване на помощ е фактът, че Украйна има нужда от нея и е жертва на агресия. „Ние имаме какво да предоставим – леко стрелково оръжие, боеприпаси, мини, които България традиционно произвежда.Те са изключително нужни на Украйна”, подчерта Тагарев.

Той коментира и изказването на президента Радев, че „националните интереси са едно, а войните не се водят от телевизионни проповедници, като цената накрая я плащат обикновените граждани”. „Както е известно не съм обвързан с политически партии и нямам политически партии. Канят ме в медиите в качеството ми на експерт. Нямам ограничения в своите коментари и изразявам достатъчно свободно своето разбиране за хода на войната”.

На въпрос дали, ако се постави въпроса за изпращане на оръжие към Украйна – това няма да добави още една криза, политическа, към всички останали кризи с който в момента се борим.

„От всички, подписали декларацията бивши министри, никой не е политически активен в момента. Ние разсъждаваме от гледна точка на нашите интереси, на нашата сигурност, на интересите на приятелската страна, каквато е Украйна и техния дългосрочен интерес.

Известно е, че една от партиите в управляващата коалиция, са против изпращане на оръжие към Украйна. Нашият призив е към депутатите изобщо.”

Той коментира и съобщението за опит за отравяне на Роман Абрамович.

„Опит за сплашване. Абрамович е един от руските олигарси, които губят от този конфликт. Дали е упълномощен от Кремъл да преговаря – няма как да знам със сигурност, но определено се опитва да се позиционира като медиатор между Москва и украинската страна.