Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) обяви, че световното търсене за нейния петрол ще бъде по-високо от очакваното през тази година, на фона на намаления ръст на доставките на шистов газ от конкуренти, включително САЩ.

В същото време организацията посочва опасността от стесняване на пазара, в случай че групата на износителките се въздържи от повишаване на производството, предава британската информационна агенция Reuters.

В месечен доклад ОПЕК обяви, че производството ѝ през април е намаляло с малко, добавяйки че американските санкции върху Иран са допринесли за въздействието от инициирания от самата организация пакт за намаляване на добива на петрол.

Загубите в добива на членките на ОПЕК Иран и Венецуела, и двете под удара на американските санкции, задълбочиха последствията от споразумението за ограничаване на добива.

Така наречената група ОПЕК+ ще се срещне през следващия месец, за да преразгледа и обсъди дали да удължи пакта и след юни.

Намиращата се във Виена организация оряза своята оценка за растежа на добив на петрол извън групата през 2019 година и обяви, че сериозният ръст на добив на американски нефт (познат още като шистов газ) намалява.

„Ръстът на предлагането е вероятно да бъде по-малък в сравнение с изминалата година на фона на очаквания по-слаб глобален икономически растеж“, обявиха от ОПЕК.

„Производството на американски шистов газ е изправено пред скъпоструващи логистични ограничения по отношение на капацитета на извличане от производствените обекти, които са ограничени откъм излаз на вода“, добавиха още от организацията.

ОПЕК, Русия и други държави-производители, които не членуват в организацията (така наречената ОПЕК+), ограничават своето производство с 1.2 милиона барела на ден от 1 януари насам.

Производителите на петрол ще се срещнат на 25 и 26 юни, за да решат дали ще удължат този пакт, който е със срок от шест месеца.

ОПЕК+ прибегна до ограничение на производството си през тази година поради опасенията, че намаляване на икономическия ръст би довело до презадоволяване.

Но търсенето на петрол не е намаляло засега, а ОПЕК държи своята оценка за глобалния ръст в употреба на петрол за 2019-та година на 1.21 милиона барела на ден.