ГДНП обяви за общодържавно издирване двамата молдовски граждани, които избягаха от затворническото общежитие в Стара Загора. Разпространени бяха техни снимки, както и описание на външния им вид.

Василе Морару е на 25 години, висок 176 см с нормално телосложение. Към момента на бягството е бил облечен с бял потник, сини маратонки и къси панталони.

Василе Морару

Спътникът му - Александр Хаджи е на 31 години с ръст 173 см и последно е бил забелязан да носи черна тениска и къси панталони.

Александр Хаджи

Избягалите са в добра кондиция и са опасни

От МВР призовават всички, които са ги забелязали или имат някаква информация да подадат сигнал в най-близкото полицейско управление. Двамата не говорят български и това допълнително може да улесни разпознаването им.

Органите на реда предупреждават, че бегълците имат добра физическа подготовка и гражданите не трябва да правят опити да ги задържат сами.

На този етап е установено, че бягството е изключително добре планирано, за което спомага и фактът, че режимът в затворническото общежитие е облекчен с цел социалната адаптация на затворниците.

В ефира на NOVA, експерт разказа как основната причина за бягството е липсата на охранителна техника и не на последно място недостатъчният брой пазачи. По информация на телевизията в деня на бягството е имало само двама пазачи, които са отговаряли за над 100 затворника.

Занижен контрол от страна на властите

Със заповед на правосъдния министър Данаил Кирилов е започнала проверка за изясняване на случая. В ефира на NOVA, един от затворниците разказа повече за живота в този тип институции.

По думите му има редовни отпуски от два дни всеки месец. Ако на някой му се наложи да постъпи в болнично заведение може да излезе без да бъде охраняван и на практика се разчита на добрата воля на задържаните.

По случая се изказа и председателят на УС на ССЗБ Ивайло Григоров. Той каза, че няма как да се игнорира ключовата роля на охраняващите служители и техническите средства за наблюдението им.

По думите му има не малко случаи, когато затворници бягат от строго охранявани затвори и това няма как да бъде избегнато на 100%.