Вицепремиерът и министър на вътрешните работи Бойко Рашков е потвърдил пред медиите информацията, че политици са били подслушвани от две служби - ДАТО и ДАНС.

Коментарът на Рашков е по повод изнесена по-рано днес информация, че политици, в това число и водачи на парламентарни листи, са били подслушвани във времето около парламентарните избори на 4 април.

Рашков заяви още, че е получил информация, според която в момента в ДАНС се унищожават материали.

Вицепремиерът заяви още, че срещу него имало образувано дело в прокуратурата след публикация в медиите, в която се твърди, че Рашков и зам.-шеф на ДАТО готвят "Бръмбаргейт" 2, мишена е главният прокурор.

"По отношение на твърденията за "подслушване на политици", СГП се е самосезирала и е изискала НБКСРС, в чиято компетенция е, да извърши проверка относно политическите коментари за нарушения при прилагането на СРС."

Това каза по-късно за БТА говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

"Не отговаря на истината твърдението, че в прокуратурата има образувано досъдебно производство срещу служебния вицепремиер и вътрешен министър. Вярвам, че е в интерес на правовия ред длъжностни лица да се въздържат от разпространението на неистини и "фалшиви новини" - каза още Милева пред агенцията.

Защо точно сега

На старта на новата предизборна кампания от "Демократична България" заявиха, че имат данни за незаконно подслушване на политици - по време на предишната кампания за вота на 4-ти април. В ДАНС е разпоредена вътрешна проверка по случая.

Според тях - 32 политически фигури, сред които и водачи на листи са били подслушвани и следени от три звена на служби у нас. Като атаката е била само към партии, които критикуват предишното управление.

Заради това и от "Демократична България" призоваха служебната власт да започне спешна проверка за това - дали у нас се подслушват политици.

„Разчитаме на служебното правителство да предприеме енергични действия за това да се изясни злоупотребата с власт и със специални разузнавателни средства, за каквато имаме категорични данни”, заяви Атанас Атанасов от „Демократична България“.

Кои са потърпевшите

Според тези данни на „Демократична България“ – 32-ма политици, сред които и водачи на предизборни листи, са били подслушвани преди вота на 4-ти април. И то от опозиционните партии, които в 45-тия парламент бяха - "Има такъв народ", "Демократична България" и "Изправи се! Мутри вън!".

„Прилагани са СРС по отношение на политически дейци и политически партии, които са били противници на отишлата си власт. Те са идвали от три звена на службите за сигурност – едното е „Вътрешна сигурност“ в МВР, другото е – звеното за борба с тероризма в ГДБОП и третото е контратерористичната агенция в ДАНС”, добави Атанасов.